вт. апр. 16th, 2024

Велико Търново е вторият най-газифициран град в Северна България

Над 50 домакинства във Велико Търново избраха природния газ за свой енергоизточник от началото на 2013-та година. Броят на потребителите на „Овергаз Север” в старата столица продължава да расте и вече достигна 1750. Това поставя града на второ място по газифицирани битови абонати в цяла Северна България след Русе.

Всички те се възползват от възможността да намалят своите сметки за комунални услуги. Разходите им за енергия и през предстоящия отоплителен сезон ще продължат да намаляват, защото замениха конвенционалните енергоизточници с природен газ. До септември 2013-та икономиите им нахвърлят 8 милиона лева, а за цялата минала година спестяванията им достигнаха почти 14 милиона лева. Газоразпределителната инфраструктура във Велико Търново е една от най-дългите в страната – близо 123 километра, на пето място след София (560 км.), Варна (134 км.), Стара Загора (132 км.) и Русе (125 км.).

Мерките за енергийна ефективност и спестявания на национално равнище включват като приоритет използването на природен газ в бита. Увеличеното потребление на синьо гориво подобрява енергийната сигурност, тъй като намалява нуждата от първични ресурси, защото елиминира загубите от пренос и разпределение. За периода 2008–2012 г. у нас са постигнати спестявания от крайното енергийно потребление в размер на 6,4%, което се равнява на 5195 GWh/годишно.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post