сб. апр. 20th, 2024

При все по-ниски цени на тока качеството ще е лошо, предупредиха от EVN

By energetic окт. 7, 2013

Резервите в ЕРП-тата за ново поевтиняване на тока вече са изчерпани. Това казва в интервю за „Сега“ председателят на управителния съвет на ЕВН България Йорг Золфернер, помолен да коментира как ще се отрази на дружеството евентуално ново поевтиняване на тока с 5%, както намеква енергийният министър Драгомир Стойнев.

Золфернер напомня, че поевтиняването от 1 август ще струва на дружеството възможността да инвестира в в повишаване на качеството на услугата.

„Ефектите от поевтиняването на електроенергията няма да се проявят непосредствено след въвеждането на новите цени Ако сега имаме намаление на инвестициите за една, две или три години, ефектът ще се види след 5-6 години, когато мрежата се амортизира“, казва шефът на компанията, която снабдява с ток Югоизточна България.

„В последно време се вижда, че сегашната енергийна стратегия не играе важна роля във всекидневната работа на държавните институции. Без значение каква е тя, важното е, че никой не я спазва“, посочва Золфелнер.

Той напомня, че след приватизацията през 2004 г. държавата е очаквала от новия собственик да инвестира, да намали технологичните загуби и да увеличи събираемостта. „Ние направихме това. Сега сякаш единствената визия, която наблюдаваме, е за намаляване на цените. Това обаче е краткосрочна визия, а ние трябва да мислим в дългосрочен план. Ако това са дългосрочни цени, трябва да е ясно оттук нататък какво качество и каква сигурност на снабдяването трябва да постигнем%, казва експертът.

Помолен да коментира внесените от депутата от БСП Явор Куюмджиев промени в Закона за енергетиката в защита на потребителите, изразява мнение, че по-удачно би било част от предложенията да залегнат в общите условия, а не в закон.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2013/10/07/2155653_pri_vse_po-niski_ceni_na_toka_kachestvoto_shte_e_losho/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post