вт. апр. 23rd, 2024

КЗК: „Енерго-Про“ злоупотребява с господстващото си положение

By energetic окт. 8, 2013 #кзк

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение за извършено нарушение – злоупотреба с господстващо положение – срещу „Енерго-Про Мрежи“, съобщи КЗК.

Нарушението е във връзка с осъществяване на управление на производствените мощности, присъединени към разпределителната мрежа на „Енерго-Про Мрежи“ по непропорционален начин, което води до неравностойно третиране на дружеството „Хаос Инвест“ спрямо другите производители на електрическа енергия, отчита КЗК.

Подходът на „Енерго-Про Мрежи“ разкрива несъвършенства, които са от естеството да ощетят производителите, инвестирали средства в инсталирането на съвременни системи за управление на мощностите.

Така неминуемо се достига до положение, при което вложенията в модерни средства губят своята икономическа обосновка, което от своя страна ограничава техническото развитие, смятат от антимонополният орган.

При изпълнение на въвежданите ограничения от ЕСО, „Енерго-Про Мрежи“ предпочита първоначално да наложи намаляване на производството на централите с бързо реагиращи системи за управление като тази на „Хаос Инвест“ ЕАД, тъй като по този начин изискванията на системния оператор се постигат в максимално кратки срокове.

Тази постановка елиминира стимула за инвестиции в нови технологии, тъй като се оказва, че по-модерните централи биват ограничавани по-често и за по-продължителни периоди от време, което води до намален обем на произведената, а оттам и реализираната от тях енергия на пазара и рефлектира върху приходите на дружествата производители, обясняват от КЗК.

В същата ситуация привилегировани са производители, чиито мощности не разполагат с гъвкави, модерни системи за управление, се казва още в решението на КЗК.

По-продължителната работа, а оттам и по-добрата стопанска реализация на тези централи, се постига единствено благодарение на остарялата технология и организация на работа, която предполага необходимост от повече време за въвеждане на диспечерските заповеди.

Подобно фактическо положение е противно на правилата на конкуренция, едни от крайните цели на които са подобряване на производството и развитието на техническия прогрес.

Определението не подлежи на обжалване.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по реда на ЗЗК.

В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

http://www.vesti.bg/pari/biznes/kzk-energo-pro-zloupotrebiava-s-gospodstvo-5995547

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post