чт. апр. 25th, 2024

Премиерът разговаря с шефа на Газпром

By energetic окт. 31, 2013
Вече два часа и половина продължава срещата между премиера Пламен Орешарски и шефа на Газпром Алексей Милер в Министерския съвет, съобщи БНТ. Двамата обсъждат строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия. В разговора участват и българският икономически министър Драгомир Стойнев и руският му колега Александър Новак.

По време на първия разговор през юли се договаряше финансирането на българския участък. Предварителните оценки сочат, че той ще струва около 3 млрд. евро. Информациите бяха, че строителството му ще се плати от руския газов гигант, като страната ни ще го изплаща чрез транзитните такси.

В момента България и Русия договарят финансирането на българския участък от газопровода „Южен поток“, а в същото време варненци протестират срещу преминаването на тръбата в южната част на града, близо до къщите в крайните квартали.

Първоначално София се беше съгласила да не взима дивидент от общата компания за 15 години, а Москва да финансира тръбата.

По план строителството на тръбата трябваше да започне в средата на лятото. Тогава проектът нямаше одобрение за оценка за въздействие върху околната среда. БЕХ притежава половината проектна компания за изграждането на „Южен поток“ у нас. Очаква се цената на тръбата да бъде около 3 млрд. евро. След построяването на тази тръба трябва да бъде спрян газопроводът, по който България получава  природен газ в момента, който минава през Румъния.

Междувременно много интересна информация се появи вчера. Тя е обявление за провеждане на конкурс за проектиране, доставка на оборудване и материали, сторително-монтажни работи, обучение на персонал и въвеждане на тръбата в експлоатация е публикувано на два електронни адреса на компанията “Южен поток България” АД. Писмото за намерения трябва да бъде подадено до 15 ноември, става ясно от съобщението на акционерното дружество, което ще осигурява преноса на газ на територията на България.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post