чт. апр. 25th, 2024

Над 52 хиляди български домакинства посрещнаха зимата на природен газ

By energetic ное. 27, 2013 #Овергаз

Над 52 хиляди са домакинствата в България, които подсигуряват комфорта си през зимата като използват природен газ. Уютът за всички тях е вече гарантиран не само в една или две стаи, а в цялото жилище, независимо от температурите навън.

 

Със синьото гориво в домовете си клиентите на Овергаз залагат и на друг плюс – икономия. Месечната сметка на тричленно домакинство, което отоплява апартамент от 65 квадратни метра на природен газ, е около 110 лева през зимния период. Ако същото семейство използва за своите битови нужди електрическа енергия, то ще плати към 165 лева. Така икономията се равнява на 55 лева, като в тях е включена и топлата вода.

 

За миналия отоплителен сезон битовите потребители на газовата компания спестиха 12,4 милиона лева благодарение на цената на синьото гориво, която е почти два пъти по-ниска от тази на електричеството.

 

Газоразпределителната мрежа на Овергаз в страната е дълга над 2100 километра и дава възможност на още 234 хиляди български домакинства да се възползват от предимствата на екологичния и икономически изгоден природен газ.

 

Според доклад на Световната банка България е сред страните в Европейския съюз с най-висок дял електроенергия в бита. Използването на природен газ се насърчава като енергоспестяваща мярка от Европейската комисия и Международната банка за възстановяване и развитие у нас. Газификацията на жилищата, в това число присъединяването към разпределителната мрежа, закупуването на газовото оборудване и системите за битова гореща вода са включени в списъка на енергоефективните решения, за които се отпускат целеви средства в размер между 20 и 35% от цялата инвестиция по програмата REECL.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post