вт. апр. 16th, 2024

ЕС може да забрани „Южен поток“

By energetic дек. 5, 2013

Някои основни принципи на пазара на газ в ЕС не са  отразени в двустранните споразумения на „Газпром“ за газопровода „Южен поток“ с редица страни, през които той преминава, като им е препоръчано да преразгледат тези споразумения, заяви официалният представител на Европейската комисия  Марлене Холцнер, пише Интерфакс.

„По принцип  тръбопроводът ще се управлява само от „Газпром“. Това е в противоречие с правото на ЕС. Второ, въпросът е за достъпа на трети страни. Ние повтаряме , че тръбопроводът трябва да бъде на разположение за трети газови  фирми, като например френски, немски и др. В  споразуменията видяхме , че това е газпоровод  само за руски  газ. Трето, тарифите. Цените, които трябва да се плащат за ползване на газопровода, също ще се определят от „Газпром“  – каза Холцнер.

Тя припомни също, че по  европейското  законодателство цените се предлагат от  независим мениджър и те трябва да бъдат потвърдени от регулатора.

Европейската комисия е информирала руската страна, че трябва да се предоговорят споразуменията.

„Ние изложихме това в писмо, изпратено преди два дни. Сега ние очакваме, че страните-членки ще се обърнат към Русия за преговори за нови споразумения. И ние,  Европейската комисия, сме на разположение и на двете страни, за да им помогнем, тъй като вярваме, че е по-добре да има правна сигурност и да се знае, кое съответства  на закона и кое не“- обясни Холцнер.

Ако Русия не пожелае нови преговори, в този случай на  европейските страни ще бъде указано да не прилагат споразумението.

Read more: http://30dumi.eu/2013/12/es-mozhe-da-zabrani-yuzhen-potok/#ixzz2mbsM7IPJ

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post