вт. апр. 23rd, 2024

Искра Михайлова: България по никакъв начин не е променяла и няма намерение да променя позицията си за шистовия газ

By energetic ян. 15, 2014

България по никакъв начин не е променяла, няма намерение да променя и продължава да поддържа позицията си в националното законодателство. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в сутрешния блок на ТВ7 по отношение на въпроса с шистовия газ. Министърът напомни, че в страната ни има мораториум върху проучванията и добива на шистов газ по метода фракинг, а също така в българския закон за опазване на околната среда има текстове, според които е задължително прилагането на ОВОС.

„Това, което беше прието в България, се случи благодарение на един принцип , който ЕС поддържа – че страните-членки имат право да решат сами“, обясни Михайлова и подчерта, че по време на разговори и преговори България също е отстоявала тази позиция. Министърът отбеляза, че представителят на страната ни в Корепер е подкрепил общото решение на страните-членки, че проучването и добива на неконвенционални въглеводороди няма да бъде включвано в приложенията на проекта за европейска директива.

Министърът на околната средна и водите изтъкна колко е важно да се изработят общите устройствени планове на българските общини, които са спирани в продължение на години.  Михайлова даде пример с общините по Черноморието. „Имах среща с кметовете и съм поела ангажимента, че ще има график за подкрепата на всеки един от плановете. Това е един от приоритетите ми през тази година“, категорична беше министър Михайлова. Тя каза още, че освен забранителни заповеди за защитените зони, трябва да има и планове за управление, в които да се вижда какво може да се прави в дадена зона. „Биоразнообразието може да бъде опазвано и не всички човешки дейности пречат“, отбеляза  Михайлова. Тя добави, че се разчита на финансиране и от ЕС за изработването на планове за управление на зоните по НАТУРА.

 

На въпрос за средствата в размер на 90 млн. евро, които бяха под риск, министърът изтъкна, че се работи активно. „Амбицията ни е в рамките на не повече от два месеца да имаме готовност да докладваме за предприетите мерки. В момента, в който мерките са одобрени и се приеме, че санкциите са адекватни, ЕК ще възстанови плащанията“, подчерта г-жа Михайлова и изрази очакване, че това ще стане до края на месец март. Министърът на околната среда и водите изтъкна, че по всички проекти, които са в изпълнение, се извършват плащания и в момента.

Read more: http://30dumi.com/2014/01/iskra-mihajlova-balgariya-po-nikakav-nachin-ne-e-promenyala-i-nyama-namerenie-da-promenya-pozitsiyata-si-za-shistoviya-gaz/#ixzz2qSKfrrM5

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post