вт. апр. 23rd, 2024

Има ли “Газпром” депутати в българския парламент ?

By energetic мар. 10, 2014

Опитът на депутатите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев да прекарат през Народното събрание поправка в Закона за енергетиката, която да даде на проекта “Южен поток” специален статут и по този начин да заобиколи европейската регулация, е пореден епизод от защитата на руските, а не на българските интереси в енергетиката. Според текстове в законопроекта, този мегапроект ще добие статут на междусистемна газова връзка и ще ползва предимствата на източник, увеличаващ конкуренцията, при положение, че източникът на доставката е един и същ.

 

“Това е абсолютно безотговорно спрямо националните ни интереси и се прави точно в момент, когато Европейската комисия гледа скептично на проекта “Южен поток”, заради събитията между Русия и Украйна”, коментира председателят на Единна народна партия Мария Капон. По думите й управляващите ще изпратят сигнал, че сме сателит на “Газпром”, а не член на Европейския съюз, ако това предложение мине през пленарната зала на Народното събрание.

 

 

“За да придобие газопроводът “Южен поток” специален статут, “Газпром” трябва да поиска дерогация от Брюксел, както му се наложи да направи с проекта “Северен поток”. Очевидно руският монополист се опитва да си спести тази скъпа и трудна процедура, прекарвайки през двамата депутати на БСП решение, което ще конфронтира София и Брюксел”, категорична е Мария Капон.

 

Пресцентър ЕНП

Read more: http://30dumi.com/2014/03/ima-li-gazprom-deputati-v-balgarskiya-parlament/#ixzz2vZdK09q5

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post