чт. апр. 18th, 2024

Драгомир Стойнев: До вторник ЕРП-тата трябва да върнат по сметките на НЕК 318 млн.лв.

By energetic мар. 16, 2014

Вече плащаме равномерно на всички производители на електроенергия и затова всеки лев, който влиза в НЕК, е важен, каза министърът на икономиката и енергетиката.

  ДКЕВР вече е направила срещи с всички ЕРП-та и им е заявила, че до вторник те трябва да върнат по сметките на НЕК 318 млн.лв. Ако това не стане, според закона може да започне процедура по отнемане на лиценза, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в Боровец. „Аз съм длъжен да сезирам и прокуратурата. Ако са виновни, трябва да понесат своята отговорност. Трябва да се спазват законите”, добави Стойнев.

Министърът обясни, че става въпрос за една методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по време на управлението на ГЕРБ – 2012г.-2013г. „Тази методика пада на петчленка от ВАС. На база на решението на ВАС ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на НЕК. Например, през февруари месец EVN е получила фактура от 67 млн.лв., а не е дадена нито една стотинка. На мой въпрос към ЕРП-тата защо се прави това те отговарят, че трябва да си компенсират разходите. Само че никъде ВАС не е казвал, че трябва да компенсират своите разходи като си прихващат от НЕК. Това води до дисбаланс в системата и е малко странно как трите дружества добре са се организирали и изведнъж спират да плащат към НЕК”, каза министър Стойнев.

Министърът изтъкна, че енергийната система е част от националната сигурност. По думите му проблем е също така, че ще се затрудни работата на всички производители на електроенергия и на българските миньори. „Заварените в НЕК дългове са доста притеснителни. Ние вече плащаме равномерно на всички производители на електроенергия и затова всеки лев, който влиза в НЕК, е важен. Считам, че когато има диалог, ЕРП-тата ще изпълнят своите ангажименти”, отбеляза министърът.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post