вт. апр. 16th, 2024

Eксклузивно: Екшънплан на Запада за „неутрализиране“ на заплахата за срив на руските енергийни доставки

By energetic май 9, 2014

gaz„Великобритания , заедно със САЩ и европейските страни разработват екшънплан за „неутрализиране“ на заплахата от използването от руския президент Владимир Путин на руския газ и доставките на петрол като „оръжие“, срещу Украйна и нейните съседи от Източна Европа“ – съобщи The Independent.

– През юни на заседание на ръководителите на Г-7, Дейвид Камерън и другите лидери на страните от седморката, се очаква да  подпишат „план за реакция при извънредни ситуации“ за съдействие на  Украйна през зимата на тази година,  в случай на ограничаване на доставките на руски газ“.

„Също така тази седмица, енергийните министри на Г – 7  се споразумяха за дългосрочен план за елиминиране на зависимостта на Европа от нефт и газ от Русия и  предотвратяване на  използването на енергийната сигурност като политически коз от страна на Кремъл“ – пише вестникът.

Става дума за създаване на няколко нови терминали за втечнен природен газ в Европа, а Съединените щати да премахнат ограниченията върху износа на шистов газ и за инвестиции в нови тръбопроводи за транспортиране на газ от запад на изток и разширяването на морските пътища от Северна Африка.

Ед Дейви, министърът на енергетиката и изменението на климата, който представляваше Великобритания на срещата на Г -7 в Рим, заяви пред The Independent : Докато не се предприемат съответните действия, Русия несъмнено ще използва енергията като оръжие, което , според него, е напълно неприемливо.

Дейви заяви , че страните от Г-7 са се договорили да работят за „неутрализиране на заплахата“ в дългосрочен план. И скоро, каза Дейви, в рамките на няколко седмици ще бъде съставен план за подпомагане на енергийните нужди на Украйна през тази пролет в случай, че  Русия изключи газа. Източник на Даунинг стрийт потвърди, че Камерън „напълно подкрепя“ стратегията“, се казва в статията.

Източник : Independent

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post