вт. апр. 16th, 2024

Изгасете светлината: тъмното бъдеще на електроенергетиката

By energetic май 15, 2014

mrak

На 14 август 2003 г. североизточната част на САЩ и Онтарио , Канада, са парализирани от мащабно електрическо затъмнение, което засегна 50 милиона души. Пътниците безуспешно се опитват да стигнат на работа, банкоматите не работят, а стотици полети са отменени, а като резултат – щети за десетки милиони долари. По -късно бе установено, че причината е софтуерен проблем в диспечерския пункт в Охайо .

Няколко седмици по-късно цяла Италия е отрязана от електропреносната мрежа на Европа в продължение на 18 часа, след като паднали дървета събарят два стълба в съседна Швейцария.

Такива грешки предизвикват мащабен и мигновен хаос. В Италия остават без електричество повече от 60 милиона души; непредвидено прекъсване в Индия през 2012 г. засегна не по-малко от 600 млн. човека.

Прогнозира се, че изключванията на тока ще са все по-чести и с по-тежки последствия – заради тенденциите в търсенето и консумацията на електроенергия. Доставките ще стават все по-нестабилни, поради изчерпването на изкопаемите горива, занемарената инфраструктура и преминаването към по-малко надеждни възобновяеми източници на енергия. Търсенето междувременно, ще продължи да нараства поради нарастването на населението и доходите.

Например, почти три четвърти от електропроводните линии и електрически трансформатори в САЩ са работили в продължение на повече от 25 години , а средната възраст на електроцентралите е 30 години.

Между 1940 г. и 2001 г. средното потребление на електроенергия в САЩ от домакинствата се увеличава с 1300% , което се дължи на нарастващото търсене на климатици. И това търсене се очаква да нарасне с 22 на сто през следващите две десетилетия.

Подобен е моделът в сравнително бедните Китай и Индия. Тези страни харчат до 20% от електричеството за климатици!

Друг фактор в бъдещото търсене вероятно ще са електрическите коли. Световната банка прогнозира, че продажбите им може да достигнат до 10% от всички продажби на нови автомобили през 2020 г. , създавайки увеличение на търсенето на електричество с 15-40 %.

Като цяло, през периода от 2008 до 2035 г. търсенето на електроенергия се очаква да нарасне с 80% в световен мащаб. Никой не знае какво ще предизвика това.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post