чт. апр. 25th, 2024

EVN : Докладът на ДКЕВР блокира инвестициите в сектора и залага риск от непокрити разходи

By energetic юни 3, 2014

Днес ЕVN България Електроразпределение представи своето становище по Доклад на ДКЕВР за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика” от 1 юли 2014 г. Дружеството счита, че в сегашния си вид и при съществуващата законова рамка, Докладът ще доведе до толериране на некоректно поведение на клиентите и енергийните дружества, ще блокира инвестициите в сектора и ще заложи риск от непокрити разходи в системата.

Докладът предвижда изкуствено ниска цена от 30 лв. на мегават час за покриване на технологичните разходи на EVN България Електроразпределение. Така, според действащите „Правила за измерване на количеството електрическа енергия“, чл. 51 – при установена кражба, количеството открадната енергия вече се изчислява не по цената на консумираната енергия, а по цена за технологичните разходи – тоест 30 лв. Това означава, че санкцията за хванатия в кражба вече ще бъде по-ниска от цената на консумираната електроенергията, която плащат всички коректни клиенти. С това се стимулира некоректното поведение, което ще доведе до непредвидими последици за целия сектор.

Освен това в определената цена за технологичните разходи не се включва цената за „задължения към обществото“. В допълнение, при либерализация на пазара мрежовите оператори ще започнат да купуват енергия за покриване на технологичен разход от свободния пазар, което рязко ще покачи цената за крайните клиенти или ще намали средствата за инвестиции в дружеството.

Прогнозата на EVN България Електроразпределение е, че ако дружеството трябва да купува от свободния пазар електроенергия за покриване на сегашните реални нива на технологичен разход от 10,1%, то непредвидените в доклада средства ще са 56,5 млн. лв. Фактът, че цената за „задължения към обществото“ не е включена в цената на технологичния разход създава реална дискриминация между крайните клиенти и мрежовите оператори. Този факт може да бъде третиран и като държавна помощ за мрежовите оператори.

Дружеството напомня, че с предишно решение ДКВЕР намали нивото на технологичния разход на сегашното нереалистично ниво от 8% с аргумента, че тази стойност е изчислена в доклад, получен от Научно Технически Съюз на Енергетиците в България (НТСЕБ). Въпреки многократни настоявания шест месеца по-късно EVN България Електроразпределение все още не разполага с този доклад. Дружеството също предостави на ДКЕВР експертна външна оценка за нивата на технологичните разходи, която очевидно не бе взета под внимание.

Докладът на ДКЕВР очаквано стъпва на тенденциозните заключения от наскоро завършилия регулаторен одит, с който, както вече беше заявено, EVN България Електроразпределение не може да се съгласи.

В Доклада се прилага така нареченият „Z-фактор“, в разрез на регулаторната рамка. „Z– факторът“ служи за корекция на цените на база разлики в прогнозните и реално извършените разходи през предходната годината, в рамките на един регулаторен период. В случая, прилагането на „Z–фактор“ за приключен регулаторен период категорично нарушава Наредба 1 на самата Комисия.

Освен това спестеният технологичен разход се взема от Комисията като изолиран показател, а не в логическа връзка с останалите ценообразуващи елементи от регулаторната рамка. Трябва да се отбележи, че за регулаторния период 2008-2012 г. ЕVN България Електроразпределение имаше недостиг на средства от 185,5 млн. лв. заради разликата между реално необходимите оперативни средства и разчетените от Регулатора. Спестените пари от технологичен разход за периода 2008-2012 г. са 178,8 млн. лв. и те отидоха изцяло за покриване на недостига в нереално разчетените от ДКЕВР оперативни разходи.

Днес, 03.06.2014 г., и ЕVN България Електроснабдяване представи своето становище по Доклад на ДКЕВР за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика” от 1 юли 2014 г. На практика Докладът на ДКЕВР повтаря познатия сценарий от 2012/2013 г. за създаване на недостиг при компенсиране на енергия от ВЕИ.

Докладът залага, че само 50% от произведената електроенергия от ВЕИ ще бъде компенсирана от НЕК по преференциалните цени, което на базата на очаквано производство на енергия ще доведе до дефицит, който за EVN България Електроснабдяване за периода 2014/2015 г. ще бъде на стойност 166 млн. лв.

За цялата енергийна система очакваният нов недостиг на средства за следващите 12 месеца е в размер до 541 милиона лева за изкупуването на енергия ВЕИ. Неразбираемо остава, защо Регулаторът създава риск и натрупва нов дефицит, предвид факта, че в Доклада липсва решение за покриване на стария недостиг от 2012/2013 г.

За да бъдат изпълнени параметрите, заложени в доклада е необходимо спешна законодателна промяна, която да отговаря на заложеното от ДКЕВР. В доклада е намален маржът на EVN България Електроснабдяване на 2%, което е крайно недостатъчно за покриване на разходите на снабдителното дружество, предвид че санитарният минимум за изпълнение на дейността е не по-малък от 3%. Освен това съпоставката при прилагането на крайните цени от доклада и необходимите годишни приходи за дейността на дружеството показват, че реалният марж в доклада всъщност не е 2%, а само 0,6%.

В доклада не е отчетена необходимостта от предвиждане на разходи за балансираща енергия на EVN България Електроснабдяване, върху които голямо влияние има метеорологичната прогноза. Например отклонение от един градус в метеорологичната прогноза се изразява в отклонение от 3% от прогнозираното потребление на електрическа енергия през зимата. Само от това решение загубата за EVN България Електроснабдяване в ценовия период ще е 17 млн. лв.

В допълнение се създават условия за дискриминация между клиенти на свободен и регулиран пазар – първите плащат балансираща енергия, а вторите – не.

EVN България Електроснабдяване за пореден път иска да подчертае, че този доклад може да бъде приложен само и единствено при промяна на съществуващите в сектора дългосрочни договори и спешни законодателни промени.

EVN България Топлофикация: Политиката на ДКЕВР не стимулира новите технологии и блокира инвестициите

Докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за утвърждаване на цени в сектор „Топлоенергетика“ от 1 юли 2014 г. съдържа редица противоречия, които, ако бъдат приети в този си вид, ще доведат до реално блокиране на необходимите инвестиции от страна на дружеството, сочи анализът на документа, направен от експертите на EVN България Топлофикация. Анализът беше представен днес на открито заседание в ДКЕВР.

Докладът на Комисията намалява нормата на възвръщаемост до 4%, като в същото време се намаляват и технологичните разходи до нереалистично ниво от 20%. Документът не отчита и необходимите инвестиции, които могат да дойдат единствено от адекватни на капиталовите пазари в региона нива на възвръщаемост. Не може да не бъде отчетен и фактът, че EVN България Топлофикация, която има най-ефективната когенерация в България, получава най-ниската добавка за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.

Документът залага и силно дискриминационен подход и по отношение на балансиращата енергия, като на практика не предвижда средства за нея. Въпреки че EVN България Топлофикация много добре познава своите клиенти и тяхното потребление, не може да бъде подценено влиянието на метрологичните условия върху него, които не могат да бъдат прогнозирани в пълна степен. Например, отклонение от един градус в метрологичната прогноза през зимния сезон се изразява в отклонение от 5% до 7% от прогнозираното потребление на топлинна енергия. След като не признава никакви разходи за балансираща енергия, Комисията на практика принуждава дружеството да не използва ефективно своите инсталации, което е в противоречие на принципите на енергийна ефективност. Ето защо EVN България Топлофикация смята, че Комисията е длъжна да предвиди разходи за балансираща енергия, така както всеки един търговец на свободния пазар за електрическа енергия включва в цената за крайните си клиенти тези разходи.

Без отчитането на влиянието на факторите, изложени дотук, не е възможно достигането до 25% дял на топлинната енергия, както това е заложено в проекта на новата енергийна стратегия на България.

Въпреки изразените несъгласия с някои от текстовете на Доклада, EVN България Топлофикация отбелязва, че той е положителна стъпка към по-добър баланс между цените на електрическата и топлинната енергия.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post