пт. апр. 19th, 2024

Дебат за прилагането на Директивата на ЕС за енергия от възобновяеми източници

Прилагането на Директивата на ЕС за енергия от възобновяеми източници дискутираха на кръгла маса в представителството на Европейската комисия в София енергийни експерти от страната и ЕС, представляващи държавни институции, бизнеса, неправителствения сектор и гражданското общество,  Обсерваторията за устойчиво развитие към Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Сред участниците бе и президентът на Обсерваторията за устойчиво развитие към ЕИСК Луи Рибе. Модератор на дебата бе зам.-председателят на БТПП Георги Стоев.

Прилагането на Директивата се изследва в 6 страни – членки: Германия, Полша, Франция, Великобритания, Литва и България, за което ЕИСК предоставя подробна информация (http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.sdo-observatory-red).

В рамките на дебата-кръгла маса в София, Еленко Божков от ДКЕВР представи ситуацията в България по отношение на енергията от възобновяеми източници – административни процедури, лицензи, достъп до мрежи за пренос, ценообразуване и пазар. Въпросът за интеграцията на ВЕИ в електроенергийната система на България разви Венцислав Захов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Активно участие в разискванията взеха и представителите на браншовите организации като Българска асоциация за фотоволтаична енергия, Българска ветроенергийна асоциация, Българска соларна асоциация, Асоциация на производителите на екологична енергия.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post