сб. апр. 20th, 2024

Българският участък на „Южен поток“ може да бъде преквалифициран на „некомерсиален“

By energetic сеп. 2, 2014

potokРусия и България обсъждат възможността за преквалификация на българския участък от газопровода „Южен поток“ в „некомерсиален“, е заявил неназован източник, запознат със съдържанието на разговорите, проведени в Москва от еврокомисаря Гюнтер Йотингер и руския министър на енергетиката Александър Новак.

„Некомерсиалният статус на тръбата би решил въпроса с ограниченията, дължащи се на Третия енергиен пакет на ЕС“, – е обяснил източникът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според източника в момента продължава оформянето на тази опция заедно с българската страна по отношение на участъка от газопровода, минаващ през територията (териториални води) на България.

Съгласно законодателството на ЕС, газопроводи от  шелфови находища на европейските страни (по-специално Германия, Франция и Белгия) имат специален статут на „добивни“, които не са обхванати от задължителното изискване за достъп на трети страни до газопреносната система.

Миналата седмица Гюнтер Йотингер заяви, че газопроводът „Южен поток“ може да съществува и работи в ЕС само по неговите правила.

На 18 Август Министерство на икономиката и енергетиката на България  спря реализацията на проекта за  газопровода „Южен поток“, докато не започен да отговаря на изискванията на Европейската комисия.

През юни в правителствата на Сърбия и България избухнаха   полемики около „Южен поток“. Под натиск от страна на Запада – включително сенатор Маккейн – в София и Белград беше обявено за „замразяването“ на проекта, но по-късно други членове на правителството отрекоха изявленията на колегите си.

Източник: АНАЛИЗАТОР

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post