пт. апр. 19th, 2024

През 2050 г. Слънцето ще стане основен източник на електроенергия

By energetic сеп. 30, 2014

solarСлънчевата енергетика към средата на века може да се превърне в основен източник на електроенергия в света. Такива прогнози дава Международната агенция по енергетика (IEA).

„Бързото намаляване на цената на фотоволтаичните модули и системи през последните няколко години отваря нови перспективи за използване на слънчевата енергия като основен източник на електроенергия през следващите години и десетилетия“, съобщи изпълнителният директор на агенцията Мария ван дер Ховен.

Според тези данни, през 2015 г. системите със слънчеви панели и хелиотермоелектрически станции ще произвеждат съответно 16% и 11% от общия обем на електроенергията в световен мащаб. Още през 20-те години на XXI век, слънчевата енергетика на фона на растящи квоти за емисии на парникови газове, които ще бъдат наложени на традиционните горива, ще станат икономически рентабилни, и след това ще надминат в това отношение традиционната енергетика.

През 2008 г. цената за ват слънчева енергия в Австралия, Германия, Италия и Холандия е била 4 долара, сега падна до $ 0.8. До 2050 г. тя ще падне до $ 0,3.

http://bg.checkonline4you.com/prez-2050-g-slantseto-shte-stane-osnoven-iztochnik-na-elektroenergiya/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post