пт. апр. 19th, 2024

Екатерина Захариева призова за създаване на енергиен съюз в ЕС

By energetic окт. 28, 2014

Всички държави от ЕС трябва да работят заедно за диверсификация на енергийните доставки и за създаването на енергиен съюз. Европа е доказала, че, обединена, успява да се справи по-успешно с всяка криза“. Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриването на Петата регионална енергийна конференция „Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност“.

По нейните думи досега България е направила малко по отношение на диверсификацията на газовите доставки. Затова приоритет на служебното правителство е изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави.

Вицепремиерът Захариева илюстрира моментната ситуация в страната по отношение на снабдяването със синьо гориво. „Към момента налягането е намалено, но все още успяваме да получаваме редовни доставки“, каза тя и допълни, че правителството следи ситуацията ежедневно, за да не се допусне риск от газова криза. По нейните думи наличието само на един източник е рисково и затова трябва да се работи за свързаността със съседните държави.

Пред участниците във форума вицепремиерът Захариева очерта ролята на отрасъла за устойчивото развитие на страната. Енергетиката е не само кръвоносната система на икономиката, но е от критична важност за нейното развитие, каза тя.

По нейните думи има четири основни приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. На първо място е доброто управление в сектора, което се изразява в добро управление в държавните дружества, но и в стратегическа визия за дългосрочната политика, която е липсвала през последните години.

Като приоритетни Екатерина Захариева посочи още енергийната диверсификация, либерализацията и енергийната ефективност.

За предлагане и обсъждане на конструктивни решения, които да съдействат за преодоляване на дисбалансите в сектора служебното правителство инициира създаването на Енергиен борд като платформа за диалог между всички участници в системата. „Надявам се енергийният борд да продължи да работи и да бъде подкрепен от всички участници в него. Той не е панацеята и държавата не бива да се крие зад него. През годините видяхме, че взимането на решения

набързо и на тъмно, без да се обсъждат с експерти и без да се направи оценка до какво ще доведат те не е правилният начин на работа“, подчерта Захариева.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post