сб. апр. 20th, 2024

Хиновски: Ново поскъпване на тока от лятото е задължително

By energetic ян. 7, 2015 #цена

tokНе може да се говори за съществен оздравителен ефект върху енергетиката вследствие на повишените от 1 октомври цени на електричеството, коментира в ефира на Bulgaria on Air председателят на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски.

Той уточни, че Националната електрическа компания (НЕК) продължава да трупа негативи в своя баланс, което е основното притеснение за всички енергийни специалисти. Затова и ново поскъпване на електричеството от лятото е задължително, смята експертът.

 

Хиновски посочи за пример европейски държави, в които цената на тока се увеличава всяка година с между 5 и 7%, което отразява инфлационния натиск, цените на горивата и т.н.

Държавната енергийна компания продължава да трупа дългове в размер на 800 млн. лева годишно и това означава, че в сектора трябва да започнат незабавни реформи и отлагането не може да бъде толерирано, допълни още експертът.

Той посочи и произхода на тези дефицити – компаниите с дългосрочни договори за изкупуване на енергията. Това са т.нар. „американски“ централи – КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ AES Гълъбово, както и производителите на зелена енергия.

„Първата стъпка е задълбочен одит на всички дружества в бранша на макро ниво – приходи, разходи и инвестиции“, посочи Хиновски.

През 2014 година България е увеличила значително износа на електричество – с 50% спрямо 2013 година, но не е ясно как се разпределят приходите от този износ, посочи експертът. По негови данни годишно от износ на електричество в страната влизат 180 млн. лева.

 

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hinovski-novo-poskypvane-na-toka-ot-liatoto-e-zadyljitelno-186808/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post