Първият газ потича по Турския поток през декември 2016 г.

milerПървата партида от “синьо гориво” ще потече по  новия газопровод от Русия към Турция по дъното на Черно море през декември 2016 г., заяви ръководителят на руския газов гигант Алексей Милер по време на посещението си в Анкара.

Според сайта на компанията, във вторник  Анкара бе домакин на работна среща на ръководителя на “Газпром” Алексей Милер и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз. В преговорите  страните са обсъдили  ключови въпроси, свързани с изграждането на новия  газопровод по дъното на Черно море.

Мощността на  газопровода ще е  63 милиарда кубически метра газ годишно. Газопроводът ще премине 660  км  по стария коридор на  “Южен поток” и  250 км по нов коридора в посока  европейската част на Турция. Морската част на проекта “Газпром” ще реализира със собствени средства. Газотранспортните дейности на територията на  Турция ще се провеждат съвместно с компанията Botas. Акциите ще се определят чрез по-нататъшни преговори.

По-рано през януари  Милер каза, че новият газопровод от Русия към Турция по дъното на Черно море е единственият път, по който руски газ ще се доставя на европейските потребители, заобикаляйки Украйна.

“Никакви други варианти няма.  Нашите европейски партньори са информирани за това, а сега тяхната задача е да създадат  необходимата инфраструктура до границата на Турция и Гърция,” заяви шефът на “Газпром”.

 

 

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.