Евтиният ток – на свободния пазар, в сметките ни – този от скъпите централи

Изобилие от търговски тайни закри втората част на заседанието на парламентарната временна комисия, която проучва състоянието на енергетиката и която днес изслуша шефа на Националната електрическа компания.
Поне така обясни закритите врати председателят на комисията Валери Симеонов.

Все пак една част от заседанието бе публична. НЕК е задължена да изкупува най-много квоти от най-скъпия ток. Централите, които продават евтин ток, са с по-малко квоти.
Сред евтините централи са АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-Изток” 2
.

Това стана ясно от изслушването на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, в откритата част за медиите.

Някои от централите обаче надвишавали определените им квоти за изкупуване, тъй като НЕК изкупува и свръхколичеството. Някои дори надвишавали квотите си със 74%, като това свръхпроизводство НЕК изкупува на преференциални цени.

Тези квоти се определят от държавния регулатор. Имало и ВЕИ-та обаче, които били без фиксирани квоти.

След всичко стана ясно, че приоритетно в сметките ни влиза тока от скъпите централи, а евтиният ток отива на свободния пазар.

Решенията на ДКЕВР не са съобразени с обществения интерес и в защита на националния интерес, обобщи патриотът Валери Симеонов. Кошарата е разградена изцяло, категоричен е той.

Стана ясно още, че дългосрочните договори за изкупуване на ел. енергия се индексират с инфлацията.

http://news.ibox.bg/news/id_320243725

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.