lampaСпоразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ бяха подписани днес в присъствието на премиера Бойко Борисов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Документите бяха подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков – главен търговски директор на Ей И Ес България, и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“. На подписването присъства и посланикът на САЩ в София Марси Рийс.

„Споразумяхме се да бъде постигнато намаление на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК има задължение да изкупува в рамките на целия срок на договорите.

Общото намаление, което успяхме да договорим е 30% и по двата договора“, 

каза министър Петкова след подписването.

„Общият ефект, който очакваме да бъде реализиран за НЕК до изтичането на тези договори е около 1 млрд. лв., или приблизително около 100 млн. лв. на година НЕК ще успее да спести в резултат на това предоговаряне“, заяви още тя. Петкова добави, че НЕК е приела да изплати задълженията си към американските ни партньори, като осигури разплащане на старите задължения на НЕК.

„Това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира.

Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени”, каза още Петкова.

Споразумението, което постигнахме, е много добро за България и е един добър компромис, каза изпълнителният директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

„Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор „Енергетика“ са тежки.

Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем“,

заяви Левсли. Той посочи, че има увереност, че правителството ще продължи с реформите в сектора и ще проведе необходими, макар и тежки действия.

„С тази сделка нашето партньорство ще бъде коректно и ще върви напред. Вярваме, че България има светло бъдеще. В нашите централи имаме две бижута и трябва да се гордеем с това. Те са най-добре от гледна точка на опазване на околната среда и можем да се придвижим напред“, каза още Гари Левсли.