пт. мар. 29th, 2024

„Булгартрансгаз“ купува GSM-и по 1500 лв., нужни били за националната сигурност

Държавната компания „Булгартрансгаз“ е обявила обществена поръчка за доставка на общо 160 GSM-апарата на стойност 67 200 лв., с ДДС. Това съобщават от Министерството на енергетиката в отговор на запитване на БГНЕС. От ведомството на Теменужка Петкова са категорични, че поръчката се провежда при максимална прозрачност и стриктно спазване на Закона за обществените поръчки.

Подчертава се обаче, че 19-те последен модел GSM-апарати, които са част от поръчката, нямало да бъдат за ръководството на енергийната компания, а са необходими за защита на националната сигурност. БГНЕС коментира, че от отговора не става ясно как е била опазвана националната сигурност преди да навлязат в употреба смартфоните по 1500 лева.

Необходимостта от поръчката от ведомството на Петкова обясняват с факта, че към момента преобладаващата част от използваните мобилни апарати в дружеството са на четири и повече години. При подготовка на инвестиционната програма на „Булгартрансгаз“ за настоящата година, през 2014-а предходното ръководство е предвидило и заложило закупуване на 160 апарата за подмяна. Те били специфицирани в съответствие с нуждите на определените специалисти.

Проверка на документацията е установила, че за 19 GSM-апарата поръчката е подготвена така, че да бъдат закупени именно телефони Samsung Galaxy S6 Edge, чиято цена е около 1500 лева. От енергийното министерство уточняват, че те са необходими за осигуряване на 24-часов дистанционен достъп до информационните и технологичните ресурси и системи на дружеството.

В отговора на ведомството се отбелязва, че апаратите в тази група са предназначени за ползване съответно от „служителите, отговарящи за управления и за райони, който следят и отговарят денонощно за движението и нивата на газовите доставки по газопреносната мрежа в цялата страна“. Подчертава се, че е необходимо тези служители да разполагат с постоянна актуална информация, с оглед адекватната им реакция във всяка възможна ситуация, касаеща дори националната сигурност на Република България.

От оглавяваното от Теменужка Петкова ведомство изтъкват, че устройствата отговарят максимално на необходимостта на „Булгартрансгаз“ ЕАД от подсигуряване на непрекъснат процес на наблюдение и управление на Националната газопреносна мрежа и Газопреносната мрежа за транзитен достъп.

Обществената поръчка ще бъде изпълнена при първоначалните условия, категорични са от министерството. От там отхвърлят твърдението, че документацията за процедурата е била сваляна от интернет-страницата на „Булгартрансгаз“ ЕАД и от Портала на Агенцията за обществените поръчки.

Енергийното министерство отхвърля и твърдението, че част от членовете на Управителния и на Надзорния съвет са заели позициите си, заради принадлежност към партия ГЕРБ. Изтъква се, че те притежават необходимите опит, квалификации и мениджърски умения.

„Членовете на органите на управление на „Булгартрансгаз“ ЕАД притежават необходимите опит, квалификации и мениджърски умения. Назначаването им е одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране.

http://news.ibox.bg/news/id_1605222238

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post