„Газпром“ ще строи „Кримски поток“ на мястото на „Южен“ и „Турски“

iСъветникът на директора на „Газпром експорт“ Андрей Конопляник обяви нов вариант за доставки на руски газ в Южна Европа, съобщи „Госновости“ във вторник (3 май). Той предвижда полуостров Крим да бъде съединен с газопровод с Варна.

Според изданието Москва е твърдо решена да не работи нито с Украйна, нито с Турция. Освен очевидните политически мотиви за това има и икономическа обосновка – и двете страни са  се показали като нестабилни и ненадеждни партньори, които постоянно променят правилата на играта, отбелязва „Госновости“. Поради това бизнесът с тях излиза скъпо.

Конопляник сподели, че нуждата от следващия проект е обоснован от факта, че „Русия е в правото си да търси маршрут за износ на газ с възможно най-малък риск за изпълнението на договора“.Но и новата концепция за газопровода крие някои рискове: България е държава, която отдавна няма собствено мнение, настроена е антируски и също е много нестабилен партньор, пише авторът на статията. Освен това пред тръбата от Крим до Варна има и международни пречки: София не признава полуострова за руска територия.

За момента не е ясно как „Газпром“ смята да реши всички съществуващи противоречия. Ясно е, че доставката на тръби за България продължава, проектът най-вероятно ще бъде финансиран с частен капитал, а българският премиер Бойко Борисов обяви, че страната провежда проучвания за нефт и газ в Черно море.

Остава надеждата, че този вариант ще донесе резултат и няма да се превърне в поредното отписване на безнадеждни активи, се посочва в материала.

 Руски дневник

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.