Гърция всъщност не била по-зле от България

1. Общия внос на енергия на Гърция за първите четири месеца на тази година е с близо 6 % по-голям от миналогодишния. Тогава за каква задълбочаваща се криза при съседите говори Бойко Борисов. Не крие ли по този начин собствения и на правителството си провал?

2. Моля колегите които говорят за общ спад на консумацията в региона да разгледат внимателно поста защото той в голяма степен опровергава техния анализ.

13138739_10205442775862857_4140723677983391275_n
3. На фона на увеличения с 400% внос от Албания и с 12% внос от Италия и при описаното по горе увеличение на общия внос прави впечатления спадът с 40% на физически внос от България което фактически означава спад на внос от България над 60% защото много добре се знае че вносът от Македония и Турция на практика е транзит на български износ.


4. Ръстът от 400% на внос от Албания означава много добро оползотворяване на водния ресурс в Албания и тотално несправяне на НЕК в приблизително същи благоприятни метереологични и пазарни условия.


5. Италия се оказва сериозна конкурент на България на регионалния пазар.


6. Неудачите на българския износ се дължат на високите цени,  които пък се дължат на:

 


6.1. 5% – ното задължение от приходите на всеки производител към Фонд енергийна сигурност и следващото от това увеличение на продажните цени.


6.2. НЕК е принуден да увеличи допълнително продажните цени от своите ВЕЦ защото на практика тази компания изплаща и 5% ните вноски от американските централи.


6.3. Таксите пренос които се заплащат при износ и които допълнително оскъпяват експортнатна енергия.


6.4. Несъобразяването на графиците за ремонт и презарядка в централите на лигнитни въглища и АЕЦ защото се оказва че в най добрите месеци за търговия България не може да предложи евтина енергия.

 

Благодаря на Alexander Harizanov, за тази информация. Тя е много ценна. Добре е да се знае източника, пише във ФБ Еленко Божков:

https://www.facebook.com/elenko.bozhkov?pnref=story

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.