сб. апр. 20th, 2024

Русия въвежда пълна забрана на всички ГМО продукти и съставки

By energetic май 12, 2016 #ГМО #храна

В същото време официалните данни сочат, че Русия е на път да стане най-големият износител на здравословни храни в светаgmo

Русия забранява генерално всички ГМО продукти и съставки, използвани в земеделието, производството на фуражи и хранително-вкусовата промишленост. Пълната забрана включва и прилагането на ГМО технологии при животните. Решението е с категоричната подкрепа на президента Владимир Путин.

Преди година стана ясно, че Русия забрани всичкия внос на ГМО царевица, след по-ранно проучване от френски изследователи , което показа, че плъхове образуват масивни тумори на гърдата, когато се хранят с генетично модифицирана царевица на Монсанто.

През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание.

Този пробив в нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период, каза още Путин. По думите му Русия е способна да стане най-големият износител на здравословни храни в света.

Путин допълни, че селското стопанство в Русия е постигнало пробив за кратък период. „Преди само 10 години практически половината от хранителните продукти ги внасяхме от чужбина, зависехме критично от вноса. Сега Русия е сред износите“, каза той и благодари на руските фермери.

Източник: http://www.fermer.bg

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post