Блеър: Светът стана по-добър след инвазията в Ирак

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че сега положението в света щеше бъде по-лошо, ако САЩ и Великобритания не бяха нахлули  в Ирак през 2003 година.

080716_115640_69676_2

В интервю за Би Би Си политикът призна, че нашествието “е довело до ужасни последици.” Но отстраняването на Садам е било неизбежно, предвид това, което се случва в региона.

Той отбелязва също, че е щяло да бъде “много по-добре”, ако  беше изпратил разузнавачи  в Ирак в навечерието на войната.

Докладът, изготвен от независима комисия, оглавявана от Джон Чилкот,  бе публикуван на 6 юли. Комисията стигна до недвусмисленото заключение – нахлуването в Ирак е било грешка на правителството на Тони Блеър. В доклада се посочва, че бившият премиер е преувеличил  опасността от заплахата от Хюсеин.

И още –  че Блеър е изпратил неподготвени войски в битка, и че е  имал “съвсем неадекватни” планове за ликвидиране на последствията от конфликта.
Блеър обаче си твърди, че въпреки че по време на операцията са направени грешки,  решението на САЩ и Великобритания да нахлуят  в Ирак през 2003 г. е било правилно.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.