ср. апр. 24th, 2024

Business Insider: Путин сее хаос на Запад, за да се предпази от преврат

A protester supporting Russian President Vladimir Putin demonstrates in front of the German Chancellery prior to his visit by in Berlin, Germany October 19, 2016. REUTERS/Axel Schmidt - RTX2PIX1

A protester supporting Russian President Vladimir Putin demonstrates in front of the German Chancellery prior to his visit by in Berlin, Germany October 19, 2016.  REUTERS/Axel Schmidt  - RTX2PIX1

Владимир Путин разбира, че формата на управление, която съществува в Русия, е „архаична, крехка и изкуствена“, счита Business Insider. Ето защо той се стреми да дискредитира демокрацията в  западните държави, като по този начин укрепва  своите позиции и се предпазва от преврат. В същото време, без значение какво могъщество постига Русия на световната сцена, това не е достатъчно за  Путин.

„Сега Русия хвърля предизвикателства към Запада на почти всички фронтове, като се започне от кибератаки и очевидни прояви на   ядрена мощ и се завърши с  военни нападения в страните, клонящи към Запада, както и със сплашване на американските съюзници и неутралните страни“, – пише Business Insider.

Според Джефри Луис, основател на издателството Arms Control Wonk, причина за това поведение до голяма степен е „параноята“ на руското ръководство. То „ужасно се страхува  да не бъде  отстранено от властта, която  е получила не на време и не по демократичен начин. То се страхува от преврат, „- казва Люис.

„В сърцето на невротичния  поглед на Кремъл към световните събития   лежи инстинктивното и традиционно за Русия  чувство за несигурност,“ – казва Люис, цитирайки идеолога на политиката на ограничаване   Джордж Кенън. Кенън през 1946 г.  заявява, че руските управници „чувстват, че формата на тяхното управление е архаична, крехка и изкуствена в своята психологическа основа, и не е в състояние да устои на сравнение и контакт с  политическите системи на Запада.“

Люис смята, че тази идея е актуална и сега, и Русия решава въпроса  за липсата на сигурност за сметка на съседите си. „Намесата на ситуацията в Украйна и балтийските страни – е част от тази стратегия,“ – сигурен е Люис. В допълнение, Москва се опитва да сее хаос на Запад, опитвайки с  хакерски атаки  да повлияе на изборите в САЩ и да засили на позицията на сирийското правителство.

„За Русия  е важно да ни направи на пух и прах, като по този начин покаже, че ние сме толкова лоши и корумпирани,  както и те,“ – отбелязва Люис, като добавя, че руската кампания за дискредитиране на западните институции носи плодове.

„Кандидат президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп често споделя информации, предоставени от WikiLeaks – организация, която е свързана с Русия – и напада  американската демокрация и заплашва, че ще игнорира резултатите от изборите“, – казва Люис.

В Турция и  Унгария и лидерите на „националистическата реторика унищожават демокрацията, която ги доведе на власт“.  „Тези лидери след това все повече се насочват към Путин като съюзник, който няма да ги обвинява за атаките на пресата и на други демократични институции“, – счита Business Insider.

В същото време Люис отбелязва, че „няма такова ниво на руската власт, в която Путин ще се чувства  в безопасност.“

„Ако им дадем [на Русия] балтийски държави, те после ще поискат и Финландия и Полша“ – казва Люис.

А   САЩ  могат да направят  много малко срещу тази заплаха, защото в Америка има свобода на словото, и затова руската пропаганда ще продължи да прониква в западното общество.

 

„В Русия  Путин укрепва властта си. Той е параноик. И почти нищо не може да се  направи. Ние не можем да   коригираме тази ситуация за руснаците. Те сами трябва да го направят “  – уверен е  Люис.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post