чт. апр. 25th, 2024

Н. Слатински налази бъдещата първа дама. Да беше налазил така и предишните, а?

By energetic ное. 18, 2016 #слатински

zapoznaijte-se-s-novata-pyrva-dama-desislava-gencheva-413486Николай Слатински, който бе съветник на президента Гоце, пространно заклейми във ФБ бъдещата Първа Дама… Актуалната съпруга на ген. Румен Радев. Защо обаче бе така  безкрайно снизходителен към предишните Първи дами, с някои от които е имал личен контакт? Вижте сами:

Няма да коментирам външния вид и досегашното поведение на съпругата на бъдещия ни президент. Жива и здрава да е! Наистина, нито възрастта ми го позволява, нито възпитанието, нито я знам, нито я познавам, нито имам желание, нито ми влиза в работата.

Далеч по-важни са ми следните четири неща, свързани с нея.

1. Да осъзнае, че тя е само и единствено съпруга на държавния глава и нищо друго! Няма институция „Първа дама“ у нас и затова не бива да се пъчи и пери, да си въобразява и надъхва, да се взема насериозно и да иска и другите да я вземат по същия начин – че е първа дама и нищо по-малко от това. Не бива и като (поне една) съпруга на бивш президент, да има официален мейл адрес firstlady@president.bg. Прекалено снобско и префърцунено ми звучи.

2. Да си даде сметка, че от 22 януари 2017 г. вече няма да бъде съпруга на генерал-майор Румен Радев, а съпруга на държавния глава и в това отношение може да е свободна да бъде автономна личност, но не бива да хвърля съмнителна сянка върху президента, за да не олекне той в очите на народа си – думи, жестове, дрехи, действия – така или иначе ще се пречупват през призмата на публичната оценка и това изисква от нея бързо да се качи на ниво, което отговаря на съпругата на държавния глава и да не кара обществото ни да се срамува заради нея, пък ако може – нека да й се радва, а защо да не помечтаем – и да се гордее с нея.

3. Да не заема като други свои предшественички цял половин и даже почти цял един етаж в президентството, нагъчкан със сътруднички и сътрудници, направо отделна мини-администрация, издържана заради кефовете и комплексите й от българския данъкоплатец; да не превръща НСО в Нещо-Създадено-да я Обслужва; да не гледа с пълно безразличие или даже с презрение заради обикновеността им сътрудниците и служителите в президентството; да не измисля поводи да изпъкне по света и у нас само заради начесването на егото си и да не се стреми да бъде самостоятелен, почти властови (поне в президентството, ако не и повече) център на влиянието и вниманието.

4. Да не се впуска в очевидни конфликти на интереси (а конфликтите на интереси винаги са сиамски близнаци с прокорупционните нагласи) чрез създаване докато е съпруга на действащия президент на собствена фондация (на която всеки уважаващ себе си бизнесмен, независимо дали лично нея я уважава) не може да откаже поне една симпатична и не пренебрежимо малка вноска; както и на разни само на пръв поглед благородно замислени центрове под нейна егида, на нуждаещи се от финансов одит клубове, с които да е пряко ангажирана; на дългосрочни панкултурни процеси, които ще увяхнат след нея; на масови или просто творчески – но на повърхността, само на повърхността – фестивали и всякакви други инициативи като многодневни нищо-неправения с други умиращи от скука подобни „първи дами“, за които всички такива начинания отново и отново ще плащат клетият български данъкоплатец или страхуващият се да откаже материална подкрепа непрекъснато и без това рекетиран от всички властови посоки клет български бизнесмен…

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski/posts/1407835055923855

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post