пт. мар. 29th, 2024

М. Димитров, М. Андрев, П. Славов и Вили Лилков: Деца и внуци на отявлени комунисти могат да заемат висши държавни постове, само ако не си слагат петолъчки на челцата!

By energetic ное. 24, 2016 #комунизъм

pametnik

На първо четене: промените в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен са факт

Народното събрание прие на първо четене разширяването на обхвата на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесен от народните представители Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев. За предложенията се обявиха 104 народни представители, 46 гласуваха против, а 3-ма се въздържаха. Това се случи след близо двудневен дебат в пленарна зала.

„16 години след влизането на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен в сила, на различни места в България все още се намират останки под формата на безсмислени лозунги, предмети, склуптури и прочие възхваляващи този предстъпен режим. Но което по-лошо – последните въвеждат в заблуждение подрастващото поколение относно истинската същност и репресиите на режима. Абсурдът в някои случаи достига до там, деца да идеализират престъпна дейност на дейци ан БКП, пряко отговорни  за смъртта и страданията на десетки хора и техните семейства и за разрухата в националната икономика и селско стопанство в края на режима“, мотивират своя законопроект депутатите.

„Антикомунизмът си има и своите съвременни измерения. Това например е приемането на електронното гласуване, за да могат българите по целия свят да гласуват, а не да се редят на опашки, като за банани от онова време“, коментира от парламентарната трибуна народния представител Петър Славов.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок символите на комунистическия режим да могат да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство. При невъзможност да се случи това, върху паметниците и символите ще се поставя табела с надпис:

„Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“

Забранява се и поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година.

Законопроектът предвижда още в учебниците, учебните помагала и учебните планове да бъде предвидено периода от 9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г., включително и дейността на партийните и държавни ръководи, да получат точно и обективно отразяване.

Изучаването на комунистическия режим е тема на публичен дебат от години, като въпросът неколкократно е повдиган както пред ресорните министри, така и в редица законодателни инициативи. В Народното събрание са внасяни и редица граждански петиции. Именно с необходимостта от критичен и точен анализ на комунистическия режим вносителите на законопроекта аргументират своето предложение.

Депутатите предлагат още в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен да бъдат въведени и санкции от 200 лева за физически лица и 2000 лева за юридически лица, а при повторно нарушение – в двоен размер.

http://gplatforma.eu 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post