пт. апр. 26th, 2024

Tоплофикация продължава да се гаври със софиянци – вдига цената

toplo„Топлофикация“ – София ще предложи на КЕВР по-висока цена на топлинната услуга. Това заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството.

Новината за софиянци идва само дни, след като кризата с парното свърши – преди седмица източните квартали на града останаха без парно и топла вода, а спиране на топлоподаването имаше и в „Надежда“ и „Люлин“. Чак в петък беше възстановено подаването към „Младост“, „Дървеница“, „Студентски град“, „Мусагеница“, „Витоша“, „Малинова долина“. В сряда топлото беше пуснато в „Слатина“, „Редута“ и „Гео Милев“.

Вчера без топло остана и квартал „Лозенец“ заради авария.

Инж. Любен Параланов обясни какви мерки за компенсации предвижда „Топлофикация – София“:

Това, което ръководството на „Топлофикация“ е решило и което ние ще предложим на Столичния общински съвет за одобрение, е всички наши клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват. Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление. За жителите на квартали, в които сме имали проблеми, които са установени в рамките на 48 часа, няма да има обезщетение.

Столичният общински съвет трябва да излезе с решение за обезщетението на клиентите на „Топлофикация – София“, тъй като е принципал на дружеството, ръководството на дружеството не може да взима самостоятелни решения извън действащите общи условия. Това каза Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“:

Общинският съвет трябва да гласува един размер на обезщетение и съответно „Топлофикация“ да го приложи още във февруарските сметки. Ако аз бях общински съветник, бих гласувал за едно обезщетение, което да бъде твърда сума, да кажем 5,10, 20 лева или нещо подобно. Съветваме хората, които нямаха парно и топла вода, да се обръщат по някакъв начин към своите представители в общината и да пускат писма или подписки, за да може това решение на Общинския съвет да се случи и да е максимално справедливо.

В понеделник Асоциация „Активни потребители“ ще изпратят писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране с предложение да инициира процедура за допълване и промяна на общите условия, за да бъде по-лесно изчисляването на компенсации при следващи аварии.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post