пт. апр. 19th, 2024

Как да се справим със заседналия начин на живот?

Ако сте от онези хора, които прекарват дълги часове пред компютъра, то това несъмнено е една от причините за затлъстяването и други здравословни проблеми. Затова се вземете в ръце и стъпка по стъпка започнете да променяте навиците си, опитвайки се да водите по-активен начин на живот.

За да са полезни и ефективни промените, трябва ви време и търпение. Не бива да очаквате светкавични резултати в рамките на един ден или седмица. Непрекъснато си повтаряйте, че за да стигнете далеч, трябва да бързате бавно!

Малките ежедневни промени ще ви поведат към един по-здравословен начин на живот. Нещата, които трябва да направите, са прости и лесни, не изискват много усилия, но след време ще сте доволни от себе си.

Опасности, които крие заседналият начин на живот

Как минава един ваш ден? Замисляте ли се колко време прекарвате обездвижени? Седите, докато пътувате до работа, след това сте 8 часа зад бюрото, а вечер вкъщи се отпускате на дивана пред телевизора. Ако сте привикнали към съвременните удобства, които предлагат мобилните устройства и интернет, вероятно пазарувате онлайн и дори не се налага да излезете до магазина. Цената, която плащате за тези удобства и ежедневното обездвижено обаче, е доста висока.

Според статистиките на Световната здравна организация, 3,2 милиона от смъртните случаи всяка година имат връзка с липсата на физическа активност.

Обездвижването води до:

Сърдечно-съдови заболявания. Прекалено дългото седене увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове и води до появата на сърдечно-съдови заболявания.

– Диабет. Липсата на достатъчно движение увеличава риска от проблеми с кръвната захар. Едно проучване показало, че всеки прекаран час пред телевизора увеличава риска от развитието на диабет с 3,4%. Ето защо физическите упражнения са най-добрият приятел в борбата и превенцията на диабета.

– Лошо кръвообращение. Дългото седене забавя кръвообращението в долните крайници и може да предизвика подуване на глезените, кръвни съсиреци, отоци и болки. Образуваните в краката кръвни съсиреци обаче има вероятност да се освободят и да заседнат и в друга част на тялото, което създава рискове за здравето.

– Проблеми с концентрацията и хаос в мислите. Когато човек не се движи, до мозъка не достига достатъчно количество кръв, а това води до проблеми с концентрацията, забавя когнитивните функции и замъглява мисленето.

– Загуба на мускулния тонус. Загубата на мускулен тонус започва да възпрепятства изпълнението на ежедневните задачи и увеличава риска от нараняване на тялото, особено с напредването на възрастта.

– Проблеми с храносмилането. Липсата на достатъчно движение забавя метаболизма, а това от своя страна застрашава целия стомашно-чревен тракт и води до проблеми с жлъчката, далака, черния дроб.

– Лошо настроение. Липсата на физическа активност ограничава достъпа на кислород в тъканите, а това води до глад в мозъка. Като резултат човек става по-раздразнителен, лесно изпада в депресивни състояния, появяват се нарушения в съня и отпадналост.

С какво да започнем борбата с обездвижването?

Вкъщи

– Отделяйте всеки ден поне по 30 минути за разходка.

– Търсете си поводи да излезете навън, например изведете децата или домашните любимци в парка. Дейностите на открито ще ви предпазят от изкушението да погледате телевизор или да се заседите отново пред компютър или мобилните устройства.

– Отделете време за стречинг. Стречингът, или разтягането, прави мускулите по-еластични и подобрява общия тонус.

– Занимавайте се с цветарство. Според Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания цветарството или градинарството са вид физически упражнения с умерена интензивност. Грижите за цветята не само ще ви накарат да се раздвижите, но и ще подобрят настроението и ще създадат приятна атмосфера в дома. Проучване на американски психолози показало, че цветята влияят на настроението, чувствата и енергията на хората около тях. Те установили, че присъствието на свежи цветя прави хората по-отзивчиви, гони тревогата, носи усещане за щастие, зарежда с положителна енергия.

На работа

– Осигурете си кратка пауза от 15-20 минути за разходка. Късите почивки на работното място носят много ползи – подобряват концентрацията, повишават настроението, намаляват стреса, успокояват и ободряват, освен това стимулират творчеството и правят работата ви по-ефективна.

– Откажете се от асансьора и използвайте стълбите. Това е един от най-добрите варианти за фитнес на работното място. Изкачването на стълбите помага в борбата с излишните килограми и укрепва сърцето.

– Опитайте се да ставате на всеки 20 минути по време на работа, особено, ако трябва да седите зад бюро.

Тези на вид дребни промени в ежедневието ще ви помогнат да промените навиците си и да преминете към един по-активен и здравословен начин на живот.

Радио Китай

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post