чт. апр. 25th, 2024

Какви ще станат хората след 1 000 години? (видео)

humanЧовечеството продължава да еволюира. Докъде ще ни доведе еволюцията в следващите хиляда години? Вероятно, ще станем по-високи. За последните 130 години хората са успели значително да пораснат. През 1880 г. ръстът на средния мъж- американец е бил пет фута и седем инча, сега – пет фута и десет инча (около 1.7 m и 1.78 m).

Може би също така ни очаква сливане с машините, което ще подобри нашето зрение, слух, здраве и така нататък. Вече има слухови апарати, които могат да записват звуци, да генерират бял шум и дори да изпълняват функциите на телефона.

Друг пример: в момента учени от Държавния университет в Орегон разработват бионични очи за да върнат зрението на незрящите хора. Но е напълно възможно да си представим, че тази технология също така ще се превърне и  в инструмент, който ще даде на човечеството възможността да вижда невидимото – например, инфрачервено или рентгеново излъчване.

И е напълно възможно да дойде ден, когато протезите ще станат част от живота на здравите хора.

Впрочем, ще се промени не само външният ни вид. Нашите гени също ще се развиват на микроскопично ниво, което е важно за оцеляването на човечеството. Така например, в проучване, проведено от Университета в Оксфорд, в Южна Африка е открита група от хив позитивни деца, които водят пълноценен живот.

Очевидно е, че те имат вродена защита срещу хив, което предотвратява инфекцията да се развие в спин. А с такива инструменти за редактиране на генома като CRISPR, ние в крайна сметка ще можем да се научим да вземем нашите гени и ДНК под контрол и да станем неуязвими за болестите и дори да преодолеем стареенето.

Друг начин да се даде тласък на развитието на човечеството, е да тръгне по нов път – част от хората да се преселят на Марс. Тази планета получава 66% по-малко слънчева светлина, отколкото Земята. В резултат на това жителите на Марс вероятно ще имат по-големи очи и зеници за да улавят повече светлина.

И тъй като гравитацията на Марс е само 38% от земната, хората, родени там,  ще бъдат по-високи, отколкото хората на Земята.

В космоса, течността, която отделя нашите прешлени един от друг, се разширява.

Това накарало американския специалист по космическо инженерство Робърт Зубрин да предположи, че ниската гравитация на Марс може да позволи на човешкия гръбначен стълб да се разтегне достатъчно силно, което ще увеличи ръста с няколко допълнителни инча.

Но дори преместване на Марс няма да помогне на човечеството да постигне главната си мечта- безсмъртие. За да победят смъртта, хората трябва да се научат да зареждат своето съзнание в машина.

Още сега италиански и китайски учени трансплантират глави на животни, за да определят  дали е възможно да се прехвърля съзнанието от едно тяло в друго. Според тях, следващата важна стъпка е да се трансплантират човешки глави. Италианския лекар Канаваро смята още тази година да пресади човешка глава….

Но без значение какво ще случи в следващото хилядолетие – дали ще се слеем с машините или самите ние ще се превърнем в машини – в едно нещо можем да бъдем сигурни: човечеството го очакват нови промени и колкото по-скоро се променим и излезем извън пределите на Земята, толкова по-големи ще са нашите шансове да избегнем измирането.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post