“Позитивното мислене” е глупост. Тотална глупост!

oshoДали някога са ви казвали, че просто трябва да се “настроите позитивно” – и всичките ви проблеми ще изчезнат? Или, че за да  постигнете целите си в живота просто е достатъчно “да ги  визуализирате” и да добавите щипка “положително намерение”?

Тази философия е популярна вече  няколко десетилетия. По принцип, благодарение на книги като “Как да печелим приятели и да влияем на другите” и “Мисли и забогатявай”.
Но това наистина ли помага да живеем по-съзнателен и пълноценен живот? Едва ли.

a b
 

Книгата на Дейл Карнеги “Как да печелим приятели и да влияем на другите”   се продава  в същите тиражи както и  християнската Библия. Никоя друга книга не е успяла да постигне такава популярност.

В действителност християнската Библия не трябва да бъде конкурент, затова често я дават  безплатно.

c d

Но в първите дни, когато книгата му е публикувана, той стои в  книжарниците, лично убеждавайки хората да я купят.

И така се случва, че Хенри Форд излиза от колата си,  последен модел,  и отива до книжарницата да си купи нещо за четене.

И Наполеон Хил не искал да пропусна този шанс. Отишъл до Форд с книгата си, и казал:

“Току що  е публикувана прекрасна книга – вие ще бъдете щастлив с това. Това не е просто книга, тя е сигурен метод за успех. ”

Хенри Форд погледнал към мъжа и казал: “Вие ли сте автор на тази книга?”

Наполеон Хил казал гордо: “Да, аз съм автор на книгата”. И той можел да се гордее: тази книга е  произведение на изкуството. А за да се създаде произведение на изкуството от боклук  – е истинско майсторство.

Хенри Форд, без да докосва книгата, задал само един въпрос: “Вие  как дойдохте тук – с колата си или с автобуса?”

Наполеон Хил не разбрал какво имал предвид Форд и казал: “. Разбира се, аз дойдох с автобуса”.

Тогава Хенри Форд  казал:

e f

И помнете: Полуистината е по-опасна от лъжата, защото рано или късно  всяка лъжа ще бъде разкрита. Колко време може да остане незабелязана? Лъжата, разбира се, си остава лъжа. Тя изглежда като къща от карти – лек полъх на вятъра и тя е разпада.

А полуистината е опасна. Вие никога няма да можете да я откриете, защото си  мислите, че това  истина. Така че истинският проблем – не е самата лъжа;  истинският проблем е  полуистината, която се представя за истина; И именно това  правят тези хора. ”

Отрицателните идеи на ума   трябва да бъдат освободени, а не потискани.
Ошо казва, че е вредно да се потискат негативните емоции:

 g

Позитивното мислене – това е  философията на лицемерието, това е истинското му име.

“Когато искате да плаче, то ви учи да пеете. Можете да го направите, но потиснатите сълзи ще бликнат внезапно в  някакъв момент, в определена ситуация. Има ограничения на сдържането. А песента, която сте пели е напълно безсмислена. Вие не сте я чувствали,  тя не се е родила в сърцето ви. “

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.