сб. апр. 20th, 2024

Тези, които обичаме, и тези, които ненавиждаме – са нашите огледални образи

ogledaloЧовешките взаимоотношения – това е един от най-ефективните методи за придобиване на осъзнатост. Благодарение на огледалните взаимоотношения – всички отношения, без изключение – ние можем да влизаме в разширено състояние на осъзнаване.

Ние се отразяваме един друг и трябва да се научим да виждаме себе си в другите. Това се нарича огледало на взаимоотношенията. В такова огледало аз мога да различа своята духовна същност. Оглеждайки се наоколо, виждам отражение на себе си.

Отношенията са инструмент за духовно развитие, а единното съзнание – тяхната крайна цел. Ние всички сме неразделна част от всеобщото съзнание, но истинският пробив се случва, когато съществуващата между нас връзка започваме да забелязваме в ежедневието.

Онези, които обичаме, и онези, които не можем да понасяме – всички те са наши огледални образи. Кои хора ни харесват? Тези, чиито характеристики са подобни на нашите. Ние искаме да бъдем по-близо до тези хора, тъй като чувстваме, че в тяхното общество тези черти ще се проявяват още по-ярко.

А хората, чийто характер ни напомня за онези наши свойства, които ние старателно потискаме в себе си, ние не харесваме особено. Така че ако някой предизвиква у вас устойчиво неприемане, знайте: този човек има нещо общо с вас, но това „нещо“ никак не ви харесва. Ако бяхте склонни да приемете тези качества, те ще престанат да ви дразнят.

Когато се хващате да мислите, че някой ви е симпатичен, определете какво точно ви харесва в този човек. Красота, грация, елегантност, влияние, сила, интелект? Във всеки случай, знайте: тези качества са ви присъщи и на вас. Не отхвърляйте това – и може би животът ви ще стане по-пълноценен.

Същото се отнася и за тези, които не ви харесват. Установявайки контакт с истинската си същност, трябва да разберете и да приемете не най-добрите черти на вашия характер. Съвместното съществуване на противоположности – това е основата на Вселената.

Ако някъде дълбоко вътре във вас се крие страхливец, вие никога няма да бъде храбър. Няма да бъдете и щедри, ако във вас се крие скъперник. Човек може да бъде добродетелен само в случай, че заедно с добродетелността, в него осъзнато живее и нейната противоположност.

Дийпак Чопра – Спонтанна реализация на желанията

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post