ср. апр. 24th, 2024

Езотерика: Нашите зли мисли и зли думи постепенно ни убиват

23030Злословието и зломислието са в пряка връзка с осъждането. Всеки може да има мнение и преценка за един човек. Това е негово право. Но всеки човек има правото да бъде такъв, какъвто е.

Не съдете, за да не бъдете съдени

Иисус Христос е казал: „Не съдете‚ за да не бъдете съдени; защото с какъвто съд съдите‚ с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите‚ с такава ще ви се отмери. А защо гледаш сламката в окото на брат си‚ пък гредата в своето око не усещаш? Или‚ пък ще кажеш брату си: чакай‚ да извадя сламката от окото ти‚ а пък на‚ в твоето око има греда! Лицемерецо‚ извади първом гредата от окото си‚ и тогава ще видиш‚ как да извадиш сламката от окото на брат си“ (Мат. 7:1-5).

Осъждането  е производно на горделивост, егоизъм. Осъждането  винаги е насочено от върха надолу, което означава, че вие сте поставили себе си над другия. С какво право? Вие искате да стане по-добър? Намерението е добро, а начинът на изразяване – не.

Колкото по-високо се издигате в своето самомнение, толкова по- тежко и болезнено ще паднете. Особено, ако сте човек нравствен и съвестен. Вие  действате срещу своята духовна програма, унищожавате я, а отломките й болезнена раняват душата. Как  да  живеете с това? Сега осъждате вече и себе си? Ето това е  ефектът на бумеранга.

Някои хора осъждат  наркомани и престъпници, други – хомосексуалисти, а трети –  цели народи и държави. По времето на комунизма ни учеха да осъждаме „загниващия капитализъм“ – и къде сме сега с нашата икономика?!

Всяка мисъл работи за нас. Само позитивната вдъхновява, а  отрицателната – опустошава. Осъждането на подсъзнателно ниво  действа бавно, но сигурно, създавайки неизлечими болест – онкология, алкохолизъм, наркомания.

Спрете да осъждате хора, водещи неправеден начин на живот: Първо, вие не знаете основните причини за поведението им, а от друга страна, за тази цел има съответни органи в държавата.

Разделянето на хората на добри и лоши се случва само в нашето въображение:

И така – до безкрайност.

Ако ви е дадено едно нещо, на някой друг е дадено друго – на някой ум, на друг красота или доброта. Използвайте това за благото на другите и за свое удоволствие.

Ние за известно време попадаме  в този свят, който е изграден в съответствие със законите на Вселената. Всеки има свое предназначение. Осъждайки ролята,  изпълнявана от другите,  ние се противопоставяме на замисъла на Вселената. За това се  проваляме, нараняваме, боледуваме – това са начини да се блокира създаваната от нас програма за разрушение.

Не се опитвайте да промените света. Работете по-добре над себе си: над своите мисли и чувства. Разберете, че Вселената е хармонична и справедлива. Справедливост и хармония няма да има в душата ви, ако  проявявате агресия под формата на осъждане и критика. Разберете истинските причини за това, което ви притеснява във вашия свят, какво  ви пречи да се наслаждавате на живота си.

Например, трима приятели от детството в зряла възраст се сблъскват с един и същ проблем – бедност. Единият намалява разходите си, ограничава своите нужди, таи гняв към всеки и всичко, и култивира  самосъжаление и възмущение от несправедливостта на живота.

Другият също намалява разходите, но нуждите си удовлетворява сам (с шиене на модни дрехи, с правене на мебели, ремонти) и взаимопомощ.

Третият не се справил  с теста и  намерил утеха в дрогата.
Всеки направил  своя избор, създал свой собствен свят. Според своите сили и въображение. Всеки носи кръста си, и служи като пример за другите – за някои е положителен, за други отрицателен. Ние всички се учим от грешките, собствените си и на другите.

Един човек  може да бъде ненадежден партньор за мен в бизнеса и в същото време отличен треньор в моя процес на самоусъвършенстване:

неговата неорганизираност  развива вниманието ми към детайлите;
неговата неангажираност стимулира моите изисквания;
неговата нечестност затяга моя контрол;
неговото предателство ме учи по-добре да разбирам хората.

Аз ще му простя всичко, но и задължително ще се простя с него. Ще му простя за това, че ми е помогнал да стана самодостатъчен, че е засилил вътрешната ми служба за безопасност. И ще му кажа сбогом защото здравият разум и инстинкт за самосъхранение не позволяват  неопределено време да топля на гърдите си змия. При такива  партньори никакъв конкурент не е страшен!

Но  няма да му отмъщавам. Защото е казано: „За мен – отмъщение, и Аз ще отвърна.“ А хората казват: „Бог ще е съдия.“ И ние сега   разбираме това така: създавайки със своята дейност поле с вибрации на ненадеждност и измама, човек привлича към себе си мошеници и измамници. Кой ще надделее  – не е нашата история.   Неведоми са пътищата Господни. Вселената е справедлива и хармонична.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post