чт. апр. 25th, 2024

7-те любими фрази на нарциси и социопати, с които подкопават самочувствието ви

Sociopath

Да започнем първо с това, че всички социопати са нарциси, но не всички нарциси са социопати. Не ви е  ясно? Нека обясня.

Някога идвало ли ви е на ум, че някои от вашите приятели е нарцис или социопат? И каква е разликата?

Първо, всички социопати са нарциси, но не всички нарциси са социопати. Не е ясно? Нека обясня.

Въпреки, че тези два типа личности са сходни, в своите думи и дела те се ръководят от различни мотиви.

Социопатът иска да контролира всеки аспект от живота ви, докато нарцисът иска да посветите на него цялото си време и внимание. Въпреки това, и двата вида използват едни и същи фрази, когато искат да ви накарат да бъдете послушни.

1. Мразя драмите

Те казват, че мразят драмите, но скоро ще разберете, че те винаги са заобиколени от постоянна драма. Първо, те идеализират и се възхищават на вашия перфектен и лек характер. Но не забравяйте: те са патологични лъжци, серийни предатели и вечни жертви.

Скоро тези им качества започват да се проявяват и да ви разконцентрират. Но ако вие започнете да говорите за вашите притеснения или оплаквания, те започват да твърдят, че мразят драмите, и вие се чувствате виновни, че сте обърнали внимание на тяхното ужасно поведение. Те постоянно ще ви карат да се чувствате така, сякаш обичате да драматизирате.

2. Ти си …

… Поставете правилното: луда, ненормална, ревнива, злобна, не искаш да видиш истината … и така нататък.

Обикновено епитетите започват да се сипят, когато отношенията са напрегнати. В началото на връзката ви, те ще ви кажат, че всички техни бивши любовници, колеги и приятели са луди, ненормални, докачливи или все още са влюбени в тях. Но след това те ще продължат да общуват с тези същите хора, като ги използват за да сеят хаос.

След това те ще впишат и вас в същата „ненормална маса“, ще ви създават чувство на несигурност и ще ви унижават. Унижавайки вас, те оправдават своето разрушително поведение.

3. Ти си твърде чувствителна …

Ако някога без почивка са ви заливали с комплименти и ласкателства, сега непрекъснато ви игнорират, очаквайки вашата реакция.

След като вие реагирате, те веднага ви обвиняват, че сте твърде чувствителни. Те ще ви обиждат, омаловажат и ще ви критикуват (понякога уж само за да ви подразнят или да се пошегуват), излизайки извън границите на позволеното, докато не се пречупите.

След това те ще използват реакцията ви като доказателство за вашата ненормалност. Само за няколко седмици, те могат да ви превърнат от един безгрижен човек в уплашен, несигурен сноп от нерви и съмнения.

4. Не си разбрала правилно.

От време на време ние не разбираме другите. Но нарциси и социопати умишлено казват неща, които ще ви засегнат. А когато реагирате, те обръщат това срещу вас и ви обвинят в неразбиране. Често те се отказват от думите си.

Това се нарича Gaslighting – нагло декларира или прави нещо, а след това ви обвинява, че не сте разбрали правилно (или дори отрича, че е казвал или правил това). Всъщност, вие напълно сте разбрали всичко. Те просто искат да започнат да се съмнявате в собствения си здрав разум.

5. Ще пропаднеш без мен.

Това е резултат, на който се надяват всички нарциси и социопати. С помощта на манипулативни фрази и действия те ви внушават, че не можете да живеете без тях.

Но това не е така, защото те искат да изградят здрава връзка с вас. Те искат да ви контролират, но внушавайки ви, че сте се смахнали, получават този контрол. Не им позволявайте да го правят. Вие можете да живеете без тях.

6. Твърде болезнено реагираш на всякакви дреболии.

Манипулаторите често ви казват, че болезнено реагирате на исканията им. След това те се опитват да се измъкнат, сякаш нищо не са искали.

Най-често те самите много болезнено реагират на вашия отказ да отговорите на техните искания. Не се поддавайте – те просто искат да ви подчинят.

7. Ти си се смахнала!

Ако манипулаторът има наглостта да ви нарече смахната след като нещо сте му отказали, внимавайте. Не му позволявайте да ви вкарва в игра, която самият той е измислил.

Ако вашата „смахнатост“ е рационален отговор на исканията му, значи има причина. Вие не сте се смахнали, вие мислите трезво и ясно. И ако някой се е смахнал, това е той.

Сблъсквали ли сте се с подобни техники за манипулация? Разкажете ни в коментарите!

Daily Vibes

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post