пт. апр. 19th, 2024

Умереният алкохолизъм намалява риска от болестта на Алцхаймер

Woman smelling and drinking red wine
Woman smelling and drinking red wine
 

Изследователи от  Калифорния считат, че умерената консумация на алкохол предпазва от болестта на Алцхаймер. Според Daily Mail, в периода 1984-2013 година, учените проследили здравето на 1 344 възрастни, включително 728 жени и 616 мъже, от които 99% са бели и с  образование.

Оказало се, че употребата  на относително малки количества алкохол, около 100-150 мл вино или чаша бира дневно, била свързана със значително намаляване на риска от болестта на Алцхаймер. Водещият автор на изследването, д-р Линда Макевой подчертава, че алкохолът е свързан не само с намаляване на смъртността, но и дава повече шансове на човек да остане в ясно съзнание в напреднала възраст.

Сред анкетираните участници е  имало много малко хора, които пият големи количества алкохол. Ето защо учените не разполагат с данни за това как се отразява на мозъка  прекомерната консумация на алкохол.

„Това изследване показва, че умерената консумация на алкохол може да бъде част от здравословния начин на живот“ – казва съавторът на изследването в Университета на Калифорния аспирантът Ерин Ричард

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post