пт. апр. 19th, 2024

Как се препрограмираме с думите, които изричаме

думиЗнаете ли значението на това Какво и Как говорим и Как то ни въздейства? Задавали ли сте си някога такива въпроси?

Сигурна съм, че имате поне няколко отбелязани от вас и  вписани   в „черния списък“ думи и фрази, смисълът на които сте открили за себе си по друг начин.

Ние също имаме списък. И искаме да го споделим с вас. Ние наричаме това препрограмиране. Думите и мислите наистина ни контролират, защото те изразяват нашите желания, с  които ние създаваме.

А ние често се сблъскваме с противоречиви желания, мисли, програми.

Потресаващ резултат може да даде отказа от само една дума в ежедневната употреба.

Например, думата „сам/сама“  е в горната част на нашата „черна топ-листа“. Тази дума я срещаме навсякъде и в такива количества, че  просто е изумително! Чуваме я  всеки ден, четем, изричаме.

Но какво означава тази дума? Какво носи в себе си?

Това дори не е дума. Това е залепваща приставка. Защото  ако искам да кажа, че  „аз ще направя това“, ще е  достатъчно ясно ако го кажа така, нали?

Просто: „Аз ще го направя“, „Аз го направих“; „Искам да го направя.“ Като акцентът във фразата е на думата „аз“. А всички знаем, че „Аз“ не е  най-важното, най  – важното е колективът, а после  Аз „и други такива  вярвания.

Според опита: да създадем навика да спрем да говорим и мислим „сам/сама“ е по-трудно, отколкото да препрограмираме други „устойчиви изрази“.

В действителност тази дума  в речта е носител на най- мощната  програма за самота. Предполагам, че лесно можете да усетите разликата във възприятието между „Аз го направих“ и „аз сам/а го направих“.  Именно  „сам /а“ моментално активира гордостта, която затваря сърцето.

Тук искам да подчертая, че промени се предполагат на  всички нива, и ако ние сме това, което ядем, значи  живеем така, както говорим.

Разбира се, има смисъл да се отвори сърцето, а дали има смисъл да се затваря – в името на навика да се говори с познати думи?

Друга дума, която вие също чувате  или използвате редовно – думата „длъжен/длъжна“.

Също така много позната дума. И тук вече действа  въпросът на избора – дали искате да живеете в дълг или да  живеете, защото  искате да живеете?

За съжаление тази дума е често срещана в текстовете за духовното развитие, за  женственост, за взаимоотношения. От гледна точка на енергията навикът  да се изрича тази  дума говори за привързвания в третата чакра, нищо повече.

Ако  много ви изкушава  да кажете: „Аз трябва, длъжен съм  да направя това“, можете да опитате да казвате „Аз искам да го направя“, или да признаете, че не искате.

Като деца често ни казваха „трябва, длъжен си, трябва, длъжен си ….“ вместо да ни  помолят  да направим нещо или да изразят  фразата под формата на възможност „ти  можеш да го направиш така.“

Тоест, опитваха се  да ни внушат липсата на избор, един вид безизходица. И тук става въпрос за ползите за  тези, които са ни говорили или все още ни говорят така, за ползите от нашето състояние на липса на избор. И, разбира се, въпрос на нашите вторични ползи.

Аз специално искам да  подчертая, на пръв поглед,  съвсем невинния и много познат израз „нея/него го няма.“ Свикнали сте да чувате и да говорите „него / нея я няма  у дома“, за човек който няма връзка: „Аз си нямам никого“, или „нямам приятел/ка.“

Така  всички тези невинни „аз нямам“ и „него/нея /го/я няма“  на енергиен план изглеждат  като убийство, защото изпълняват програмата за смърт. И това, доколко силно е влиянието на тези послания върху  човека, е пропорционално на силата на емоционалното послание и как човек е в състояние да се справя с такива послания  и дали въобще е в  състояние да се справя.

Защото, в края краищата, вие ще се съгласите, че е съвсем просто да замените познатия израз „засега все още не сме се срещнали“ с  „той / тя отиде до магазина“, нали?

Начинът, по който мислим и говорим силно влияе върху това, което сме.

 Еva Alex

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post