пт. апр. 19th, 2024

Болката никога не възниква просто така – ние сами си я създаваме

болка

Трябва да се научим как да я   слушаме. И да започнем да я чуваме. Болката трябва да се разбира…

Тя не е нито напразна, нито безполезна, нито ненужна. Тя не е събеседник  за приятелски разговори, не е съд за  сълзи. Болката е учител. Мъдър, търпелив, упорит учител, който идва само за да ви помогне да оцелеете и да израствате.

Трябва знаем как да я   слушаме. И да я чуваме. Болката трябва да се разбира.

Болката не е враг. Тя не идва за да ни унищожи и да ни убие. Тя се появява за да обясни, достави, да докаже това, което  не сте в състояние да разберете сами,  без нея. Тя е последната инстанция. Като контролен изстрел на вашето съзнание. Тя  винаги идва в точното време.

Когато вие, погълнати от  бездната на рутината тънете в илюзии, или изгаряте скъпоценното си време, водейки безполезен рутинен живот, се появява тя. Отначало тихо, шепнешком, ви намеква, че вървите  по грешен път. Но вие не чувате. Продължавате да се отдавате на мързел, пороци, да трупате обиди, да насилвате с  омраза душата си … и тя започва да крещи в мозъка ви!

Започва да притиска слепоочията ви до повръщане. Да удря по вените. Да се загнездва в невроните на съзнанието ви за да изгони вашата глухота! Крясъците и  ви разкъсват, но не искате да си го признаете. Не сте съгласни да чуете …

Разбира се … Ние сме възпитани като  материалисти, атеисти и прагматици. В нашето общество не е прието да се вслушате в себе си,  не е модерно да вярваме в нещо, което не може да се изброи, измери  и да се внесе в  сметката. Нас ни разкъсват заради себеотрицание и искреност. От всички страни се сипят  съвети за това какво да правим, кого да слушаме,  и към какво да се стремим. И ние заглъхваме. Потъваме в непрекъснатото бучене на чужди гласове, мисли и мнения. Ние умираме заедно с душата си …

Но някои все още имат шанс да се спасят. Това са щастливците, чиито болка е винаги нащрек! Това са хора, чиито души все още са в състояние да чуват, да възприемат, да вярват, да тръгнат след нея и да се излекуват. Да, това е труд. Труд дотолкова тежък, че много хора предпочитат смъртта пред уроците на  болката.

Но, повярвайте , вървейки зад нея, стъпка по стъпка, вие започвате да осъзнавате,  че тя ви води в съвършен свят! Там, където сами, със своите сили, с ръцете си и упорита  вътрешна работа сте  в състояние да творите и да създадете! Да създадете себе си. Себе си такъв, какъвто никой никога не ви е виждал! Такъв,  какъвто са ви казвали,  че никога не можете да бъдете! Ставате слушащи. Чрез болката влизате във вълшебната страна на звуците,  която открива пред вас един свят с  неограничени възможности.

А болката … болката – това е просто един талантлив вселенски хирург. Тя разрязва хиляди грешки, заблуди и страхове, с които е покрита   душата ви. Тя ви кара да се чувствате непоносимо, за ви бъде след това добре. За да  можете да побеждавате и повярвате. В себе си. Тя е проводник. Трансформатор. Съвършен и идеален. Който като го разберете и чуете, се вдигате с едно стъпало по-високо над всичко, което разрушава вашия свещен вътрешен мир. Просто замрете и  слушайте …

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post