вт. апр. 16th, 2024

Ошо: Щастливият човек не се нуждае от никаква религия

ошо

„Човешките същества могат да бъдат изключително щастливи и безкрайно нещастни – и те са свободни да избират това. Тази свобода е изпълнена с опасности, тази свобода е много трудна, защото отговорността е само ваша.

И с тази свобода се случва нещо, нещо се обърква. Човекът някак си се е оказал с главата надолу.

Хората търсят медитация. Медитацията е необходима само за това , защото  не сте избрали да сте щастливи. Ако сте избрали да сте щастливи, няма да имате нужда от медитация.

Медитацията изпълнява терапевтична функция: ако сте болен, тогава имате нужда от лекарство. Но щом решите, че ще започнете да избирате щастие, след като сте решили да сте щастливи, няма нужда от повече медитация. Тогава медитацията започва да се случва сама по себе си.

Има толкова много религии в света, защото  има толкова много нещастни хора. Щастливия човек не се нуждае от никаква религия. Един щастлив човек няма нужда от храм, нито от църква – защото за щастливия човек  цялото съществуване става храм, всяко съществуване става църква.

Щастливия човек не прави нищо подобно на религиозна дейност, защото целият му живот е религиозен. Каквото и да правите в щастието, това е молитва – поклонение става работата ви;  самият ви  дъх е наситен с  благородство, с благодат.

Щастието се случва, когато сте настроени в  съответствие с живота си, „подредени“ сте толкова хармонично, че всичко, което правите, е в радост. След това изведнъж ще научите, че медитацията ви следва.

Ако обичате работата, която вършите, ако обичате начина, по който живеете, тогава вие сте медитативни. Тогава нищо не ви  разсейва. Ако нещо ви разсейва –  то просто показва, че това, което правите, наистина не ви е интересно.

Ошо

Далай Лама с епохално изявление за безполезността на религиите

Всички религии по света, с особен акцент върху любовта, състраданието, търпението, толерантността и прошката, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и го правят. Но днешната глобална реалност е…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post