9 фрази, които Никога не бива да изричате и 11- те принципа “Никога”

Отношенията са като лист хартия: ако се смачка веднъж, след това никога няма да има същата форма, без значение колко се стараете. Затова трябва да подхождате сериозно към всичко, което казвате. Едни и същи фрази изглеждат безвредни за тези, които ги произнасят, а в същото време могат сериозно да наранят онези, към които са адресирани.

i

1. “Това не е мое задължение”, “За това няма да ми се плати”

Най-честите фрази за да откажем да свършим нещо на работата. В 99% от случаите те предизвикват гняв у шефа и му показват вашето безразличие. Ето защо би било по-добре да се каже: “Аз имам много работа днес. Коя от тях трябва да свърша първо? “

2. “Аз нямам време да говоря с теб”, “Аз съм зает”

Такива реакции са признак на лошо възпитание. По- етично е да се каже това: “Извинявам се, но сега започна спешна среща и аз трябва да отида. Нека да се чуем по-късно и да обсъдим проблема ви следващия път “- или” Нека обсъдим това след час: трябва да свърша нещо”.

3. “Може да звучи глупаво, но …”

Такова “изказване” още в началото поставя под съмнение обосновката на всички неща, които искате да кажете. Забранете си тази фраза.

4. “Не се обиждайте, но …”

Това звучи като предупреждение, че по-нататък следва нещо неприятно. Така създавате впечатлението у вашия събеседник, че искате да го обидите.

5. “Как си се поправила!” Или: “О, колко си отслабнала!”

Теглотo е чувствителен въпрос за много хора. Вместо това кажете: “Изглеждаш страхотно!”

6. “За твоята възраст изглеждаш добре”

Тази фраза звучи като напомняне на възрастта и може да се тълкува по следния начин: ” В сравнение с другите старци вие изглеждате доста по-добре” Просто кажете: “Изглеждате отлично.”

7. “Пак с репертоара си!”

Опитайте се да не лепите етикети. Вместо конфликтна фраза може да се каже: “Разочарована съм, че отново си оставил мръсни чинии в мивката.”

8. “Ако наистина ме обичаше, щеше да …”

Казвайки тази фраза, вие не просто манипулирате партньор, но му давате да разбере, че отношението му към вас не ви устройва. Малко вероятно е това да допринесе за по-силна връзка между вас. По-добре е да се каже: “Аз ще се чувствам по-добре, ако можем да …” Най-добрият начин да се поддържат продуктивни отношения – просто да се обясните защо сте разстроен, а след това да предложите решение.

9. “Ти беше прекалено добра за него”, “Радвам се, че се отърва от него”

Дори и да се опитате да утешите някого след края на връзката му с партньора, той може да възприеме тази фраза като обида към неговия вкус, и свидетелство за неспособността му да разбира хората. Използвайте: “Той (или тя) е загубил много” – това ще се възприеме правилно.

11- те принципа “никога”

1. Никога не казвайте “никога”, защото “дните вървят толкова бързо, и нищо не остава неизменно” (Лао Дзъ).

2. Никога не избирайте по-малката от две злини, злото е зло и не може да бъде малко.

3. Не правете прибързани заключения от това, което ви казват, важно е не какво ви говорят, а защо.

4. Никога не плюйте в кладенеца (без коментар).

5. Никога не се опитвайте да познаете какво има напред, така или иначе всичко ще се случи. По -добре се отнасяйте към предстоящо събитие неутрално.

6. Никога не правете първата крачка, ако в този момент в нещо се съмнявате. Той може да е последният.

7. Не вярвайте на клюки, но винаги проверявайте информацията.

8. Никога не пъхайте носа си в чужди дела, такива има много, а вие сте сам.

9. Никога не правете нещо със сила. Първо – вие трябва да разберете, дали имате нужда от него, а след това обмислете как най-добре да разрешите въпроса.

10. Никога не казвайте “Само през трупа ми” – може да ви разберат буквално.

11. Никога не излизайте от дома си без да се усмихнете на някого, най-малко на себе си в огледалото. Денят, който е започнал с усмивка, никога няма да бъде лош.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

Add Comment