пт. апр. 19th, 2024

Далечна галактика бомбардира Земята с високоенергийни лъчи

e4a76eb712ac11caf6143dabbe051bc4_ce_800x426x0x76_cДългогодишната мистерия с източника на най-високоенергийните частици, идващи от далечния Космос, е решена. За това бяха необходими десет години работа на  една от най-големите обсерватории на Земята.

Космическите лъчи са заредени частици, предимно атомни ядра на водород, хелий и по-тежки елементи, които постоянно бомбардират Земята и тяхната мощност е невероятна. Частиците с енергия от около 8 квинтилион  електронни волта бяха за първи път регистрирани преди 50 години, но техният източник беше загадка.

Защото  колкото повече енергия имат лъчите, толкова по-малки са те. Средно за година на един квадратен километър на Земята се пада само един високоенергиен космически лъч. Телескопите не могат да съберат достатъчно частици, за да определят техния произход.

Това се промени с откриването на обсерваторията „Пиер Оже“, която се простира на над 3 000 квадратни километра в аржентинските прерии. Тя изследва небето в продължение на цяло  десетилетие и засече  30 000 от тези лъчи.

Преди се е смятало се, че тези лъчи идват от центъра на нашата галактика, но обсерваторията показа, че техният източник е извън нея. Астрономите са установили, че частиците изминават 326 милиона светлинни години и идват от дълбокия космос, район с активни галактични ядра и избухващи звезди.

Сега астрономите се опитват точно да определят източника на тези частици. За да направят това, други телескопи изследват екстремалната Вселена за високоенергийни частици, търсейки високоенергийни неутрино и гама лъчи. Неутрино не се отклонява заради магнитното поле на Млечния път, за разлика от водородните или хелиеви ядра, така че по тях  много по-лесно може да се установи източникът на мощността на лъчението с невероятна мощност.

Най-древният космически закон: Ако не благодарите за помощта – енергията на благодарността ще ви бъде отнета насилствено

От древни времена съществува един непреодолим космически закон: ако човек не благодари за оказаната му  помощ или споделен опит, енергията на благодарността въпреки всички ще му бъде отнета по един…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post