чт. апр. 18th, 2024

Психическа агресия: Как да не позволявате да ви притискат в ъгъла

i

Как смятате – често ли ви оказват психически натиск? Ако сте спокоен и уверен човек, тогава ще отговорите, че с такова нещо не се сблъсквате. Грешите! Интервенциите могат да бъдат доста различни, а често „жертвата“ дори не осъзнава това. Което всъщност оказва огромно влияние върху живота ви! Ако не искате повече да попадате в такъв капан, прочетете статията ни и използвайте знанията за психологическа самозащита.

Видове психически натиск

Това е въздействие върху други хора, което се реализира за да се променят техните нагласи, мнения, съждения и решения. Може да изглежда, че това правят само силни и ориентирани към резултати хора, но това не е така. Уверените хора действат директно и открито, а не търсят заобиколни пътища, предизвиквайки у другите неудобство. Има много видове психическа агресия, с които със сигурност ще се сблъсквате в живота:

1. Принуда –  пряко въздействие върху друг човек

Към принуда прибягват само когато имат някаква сила, в противен случай никой няма да се поддаде. Примери за такива сили могат да бъдат физически качества, власт, пари, информация. Човекът, когото принуждават за нещо, знае за това, което се случва – за разлика от манипулациите.

Можете да опитате да се защитите срещу това, като намекнете на атакуващия, че той постъпва агресивно – някои хора не обичат да го признават. Въпреки това, ако човекът това не го смущава, да се устои на такъв натиск е много сложно.

2. Унищожение

Друг вид психически натиск се изразява в стремежа на агресора морално „да смаже жертвата.“ В тази ситуация, може да чуете за себе си много неприятни неща: ти си глупав, ужасен, тромав, посредствен, неорганизиран и т.н. …

Намирайки се в състояние на психическо изтощение, губите контрол над ситуацията, и в този момент сте особено много удобни за натиск: „Няма ли все пак да направиш това?“

Идеята е в това, че ако сте със спокоен ум, вие никога няма да се съгласите, но в случая се задействат механизмите за лична защита и желанието да докажете своята собствена значимост. Между другото, този метод работи само за сметка на неувереност в себе си.

3. Оттегляне

Този вид натиск се различава от всички останали, защото неговата същност е в опита да се поддадете неусетно. Казано по-просто, когато се опитват да ви притиснат и вие искате да изясните това, човекът започва да се измъква с друга теми или дори минава в „глуха защита“:
„Добре де, какво толкова е станало?“ или започва да се чуди защо говорите лоши неща за него. В този случай е добре всеки път да проследявате началото на атаката и оттеглянето: „Не, за мен друг път, сега става дума за теб.“ Ако устоите, има шанс агресорът да се оттегли завинаги.

4. Внушение – вид психическо въздействие върху човека, след което той започва безкритично да „поглъща“ информацията, която му е наложена отвън.

Човекът, който използва този метод трябва да е авторитет за жертвата, в противен случай фокусът няма да сработи. Краен вариант за внушението е хипноза, но може да бъде използван и в будно състояние. За тази цел, като правило, се използва игра с интонацията и други полусъзнателни моменти. Парадоксално е, че има хора, които не се поддават на внушение, и вие сте късметлия, ако принадлежите към тях.

5. Убеждаване

Най-ефективната форма на психически натиск. Той е прицелен в разума и човешката логика. Ето защо са му подвластни само хора с нормално ниво на интелигентност и развитие на мисленето – другите просто не разбират за какво става дума.

Реч, която включва убеждения, обикновено е най-логичната, последователна и доказана – а в момента, в който съзнанието на жертвата улови и най-малкото несъответствие, цялата структура се разпада веднага.

Вкаменената агресия: Камъни в жлъчката

Пулсът и сърцето следват определен ритъм, телесната температура е константа, жлезите произвеждат хормони, образуват се антигени. Всички тези функции не могат да се обяснят само с наличието на материята, те…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post