пт. мар. 29th, 2024

Учени твърдят, че всички религии са инфекции, разпространявани от бактерии

религии

Религиите може да са се зародили в  нашата цивилизация, благодарение на  съществуването на особена популация  от бактерии в нашата микрофлора, които „препрограмират“ съзнанието ни във вяра в свръхестествени субекти, твърдят  биолози от Московския държавен университет в статия, публикувана в списание Biology Direct.

През последните години биолозите  откриха  много примери. че  паразитите не само използват организма на приемника за  размножаването си, но също така и пряко  контролират поведението му. Например, бактерията волбахия  заставя  насекомите активно да се размножават и по този начин да я  разпространяват, а  ларвите на вид мухи карат  пчелите да бягат   от кошера и да се държат като „зомби“.

Гъбите  от рода Ophiocordyceps са се научили директно да контролират поведението на мравките, карайки ги да умират в строго дефинирана точка над мравуняка за да заразят колкото се може повече нови жертви.

Най-често срещаният паразит у  домашните котки, едноклетъчното същество Toxoplasma, отива дори още по-далеч. Това едноклетъчно е способно да  променя  поведението на заразения бозайник, предизвиквайки необратими промени в мозъка му, които правят мишките  „безстрашни“ при вида и миризмата на котки , а  хората – склонни към самоубийства и ирационални действия.

Александър и Юрий Панчини, биолози от Държавния университет в Москва, и колегата им Александър Tузиков  предполагат, че част или дори всички религии, които съществуват в света днес,  може да бъдат „продукти“ на дейността на микроби със сходни характеристики, които живеят   в червата ни или други части на тялото.

В  полза на присъствието им говорят  няколко фактора. На първо място няма съмнение, че чревната микрофлора контролира апетита ни, склонността към затлъстяване и дори хранителните предпочитания, въздействайки на  нервните клетки на червата и мозъка, и умеят да произвеждат сигнални молекули на мозъка и различни протеини, които могат да влияят на настроението и поведението.

На второ място, съвременните историци и еволюционисти сега смятат, че религиите и други форми на вярвания са се разпространявали в миналото и днес почти по  същия начин,  както и епидемиите от различни микроби и вируси, а в културното пространство  помощта на „инфекциозни“ мем- идеи, според  терминологията на Ричард  Доукинс.

Според руските биолози, няма причина да се смята, че този процес не може да се случи в биологичното пространство чрез своеобразни „биомемове“, в чиято роля могат да влизат  бактерии, които могат да действат като медихлорианите  в известните „Междузвездни войни“, даващи чудотворни сили на джедаите и ситите.

В подкрепа на това, според тяхното мнение, говори и фактът, че всички основни религии включват публични ритуали, които насърчават разпространението на болестта – например обрязването в юдейската религия, евхаристията в християнството, хаджа в исляма, къпането в Ганг в индуизма.

Поради  същите тези причини, според Панчин и Тузиков, представителите на много разклонения  на религиите могат да имат негативно отношение към контрацепцията, безопасния  секс, ваксинациите  и други елементи на хигиената, които ни предпазват от вируси и бактерии.

Къде може да се крият тези религиозни „медихлориани“? Както твърдят авторите,  те могат да се намират както в червата, така и в човешкия мозък, подобно на токсоплазмата, която може да преодолява бариерата между кръвоносната система и мозъка.

Как могат да бъдат намерени? В момента, както  признават руските биолози,  да се провери тази хипотеза е трудно, защото нашата микрофлора съдържа огромен брой бактерии и вируси, чийто общ брой е 10 пъти повече от броя на клетките в тялото ни, а  броят на видовете е повече от стотици хиляди.

Сега  биолозите ги изучат в много схематичен вид, но в близко бъдеще, както отбелязват Панчин и Тузиков, ще бъдат създадени  нови технологии за секвениране, които ще  помогнат да се разкрие ролята на всеки микроб в тялото ни и да се разбере дали някой от тях  „разпространява“ религии.

Освен това, ако тази хипотеза е вярна, тогава употребата на антибиотици би трябвало да доведе до снижаване на религиозността, което по принцип е възможно да се провери веднага.

Далай Лама с епохално изявление за безполезността на религиите

Всички религии по света, с особен акцент върху любовта, състраданието, търпението, толерантността и прошката, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и го правят. Но днешната глобална реалност е…

В Кабалата няма такова нещо – “вярвам.” В Кабалата е така: проверил, разкрил, видял – едва тогава мога да кажа, че това е така

За Бога , Вярата и сатана Срещнах се с Larry King. Някак си се е случи: обади ми се неговият директор и каза, че Лари Кинг открива нов канал и…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post