Стига сте се радвали! Научете се да злобеете и да страдате!

емоции

Позитивното мислене, емотикони, щастливи снимки в социалните мрежи, както и  белозъби усмивки – Днес това за признаците  на благополучния човек. Опитваме се да оставаме положителни през цялото време, като крием отрицателните си емоции от другите и от самите себе си. Но постоянното състояние на подем не винаги е добро, а понякога дори вредно.

Обратната страна на усмивката

Състоянието на щастие има предимства. Хората, които изпитват положителни емоции, са по-малко склонни към депресия и безпокойство, по-лесно постигат успехи, вземат по-добри решения и живеят по-дълго. Човек може да си помисли, че щастието е също толкова важно за човешкото благосъстояние, както храната и слънчевата светлина. Но, както показват затлъстяването и меланомата, прекомерното натрупване на благоприятни фактори могат да са и  вредни.

Научни доказателства показват: радостта е  не само прекомерна, но и неправилна.

Когато сме твърде радостни и весели, често не обръщаме внимание на сериозните заплахи и рискове около нас. В състояние на прекомерна радост е по-лесно да се решим на авантюри  и да подценим  рисковете на алкохола ( “Пет коктейла и всичко за моя сметка!”), преяждането ( “О,  хайде още едно парче от тортата!”),  секс без презерватив ( “Какво толкова ужасно може да се случи?” ).

В състояние на прекомерна радост е лесно да се направи нещо глупаво.

Ако всичко е добре при нас, ние се чувстваме чудесно, околната среда е позната и сигурна, не сме склонни да мислим за нещо сложно.

В режима “Всичко е супер!” ние бързаме със заключенията и разчитаме на стереотипни преценки.

Радостта ни насърчава да пропускаме подробностите, които ще научим по-късно. Това обикновено се проявява като ефекта на ореола:  ние автоматично считаме много приятния човек за  добър човек, защото той е стилно облечен и разказва смешни вицове.

За ползите от негативността

Отрицателните емоции насърчават по-бавната и по-систематична обработка на информацията. По-малко разчитайки на първите заключения, обръщаме повече внимание на важни подробности, които не са видни веднага. (Да, той е привлекателен, но защо винаги крие зад гърба си ръката, на която носи брачната халка?)

“Лошото” настроение допринася за по-внимателен и открит начин на мислене, който позволява да разгледаме доказателствата със “свежи”  очи и да подхождаме към тях наистина креативно. Когато сме малко меланхолични, е по-лесно да се съсредоточим и да задълбаем в проблема. Човек с лошо настроение не е толкова лекомислен.

Отрицателните емоции са добър източник на вдъхновение

Обикновено в момент, когато превратностите на живота ни накарат да забавим темпото, стават по-видими тези невидими, но много важни подробности, които могат да направят така, че всичко да се промени.

Болезнените чувства са сигнали, които ни помагат да се опознаваме по-добре и подсказват как да действаме.

Завист, гняв и страх. Наслаждавайте се!

Завистта, както и гневът, спадат към смъртните грехове. Но всъщност завистта е много способна да мотивира – много повече от възхищението – и да помага на самоусъвършенстването. Едно проучване показва, че студентите, които завиждат на по-успешните си колеги, показват по-голяма мотивация за учене, отколкото тези, които просто им се  възхищават.

Срамът и вината изпълняват важни социални функции, допринасяйки за работа в екип. Тъгата е  сигнал, че нещо не е наред в нашия живот. А  външните прояви на тъга показват на другите, че имаме нужда от помощ.

Потискайки тъгата си и криейки я зад престорена веселост,  ние се лишаваме от нови ориентири, а вероятно и от подкрепа.

Барбара Шер е сигурна: оплакване, мърморене, досаждане,  дразнене, ядосване – са страхотни занимания и са много полезни. Просто трябва да се научите как да ги правите правилно.

Как правилно да злобеем и да страдаме

Човек поради своята природа не винаги може да се чувства добре. Когато се чувствате зле –  боли,  злобеете или се страхувате – трябва да имате възможност да изразите чувствата си.

Какво прави всяка добра актриса в деня на премиерата? Устройва  истерика. Вие също можете да направите това. Блъскайте всичко, което ви попадне, тъпчете с крака, ридайте: “Светлината е ужасна, текстът е отвратителен, драматургът трябва да се застреля, директорът е  идиот! Още не съм готова, не мога   повече, Аз заминавам!” А  след това идете на сцената под светлината на прожекторите … и всичко ще бъде наред.

Понякога е полезно да се устрои истерика

Разбира се, не винаги е необходимо да се изразяват емоции  тук и сега – например, ако сте се ядосали  на среща или на интервю за работа. Опитайте се да заглушите гнева, но не се отказвайте от него.

Изберете момента, в който можете да покажете настроението си с пълна сила и когато то ще работи за вас.

Представете си, че треньор на футболен отбор губи мача след първото полувреме. Той използва енергични и точни изрази, за да оцени играта на отбора.

Неговата сурова оценка не подминава нито един играч. Но заедно с  коментарите, той подготвя всички за това, което трябва да направят  през втората половина на мача. Екипът отива на полето възбуден, съсредоточен и готов за победа.

Изразяването на емоциите по правилния начин ви позволява да информирате другите за силата на вашите чувства.

Ако емоциите ви са прекалено силни и не можете да се откажете от незабавното им изразяване, обяснете на другите това, което се случва с вас (например “Може да ви изглежда, че аз съм малко по-разсеян в нашия разговор, но аз продължавам да мисля за един неприятен телефонен разговор от  тази сутрин”).

Първата стъпка към приятелство с отрицателни емоции е да ги признаете

Да се ​​научите да използвате отрицателните емоции не е лесно, отнема време. Но този нелек път започва с една проста изповед: “Отрицателни емоции съществуват и аз ги изпитвам.” После помислете за ситуациите, в които те възникват, в които те ще ви навредят,  и кога могат да ви помогнат.

Опитайте се да проследявате и да разбирате чувствата си, без да ги засенчвате с общоприети положителни формули. Постепенно ще разберете, че отрицателните емоции могат да бъдат ваши приятели.

Успех!

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.