чт. апр. 18th, 2024

Престъпният чар на адаптирания психопат

психопат

Когато срещнете социално адаптиран психопат, никога няма да си помислите за него нищо лошо. Той е Майстор да прави необходимото впечатление, той се харесва и кара жените да се влюбват в него. Това е един много чаровен мъж. Но това е само маска. Истинското си лице той не показва на никого. Или поне не веднага.

Има ли добри мъже?

Дори жените, които живеят с него не могат да разберат защо на работата е душата на компанията- а с нея е ту ласкав, ту жесток. Причината е, че обаятелният човек става ядосан защото винаги играе роля. В моменти на т.нар. загуба контрол (което той оправдава с факта, че е бил „предизвикан“) се проявява за няколко минути истинската му същност.

Перфектен емоционален образ

Хората се доверяват на емоции. Обикновено, чувствата ви казват истината, но не и в случай на комуникация със социално адаптиран психопат.

Ако сте в офиса и при вас по работа идва социално адаптиран психопат – това винаги е вълнуващо събитие. Той произвежда възможно най-благоприятното първо впечатление. Той е красив, стилен, добре поддържан, образован, весел.

Когато го видите вие изпитвате импулс на сексуално привличане към него и забравяте, че има и други мъже на света. В сравнение с него те са някакви сенки, а не мъже. Той знае как да се шегува и да говори убедително и интересно. Той умело поддържа разговора и така живо се интересува от вас! Той ви подава неявно, на невербално ниво – с мимики и жестове – сигнал да разберете, че се интересува лично от вас, като красива и интелигентна жена.

А  ако той не е дошъл сам, а със съпругата си, вие критично я оглеждате и си мислите: „Боже, какъв мъж! И какво прави до него тази нещастна дебела жена?“ У вас се появява желание да направите нещо добро за него, да помогнете бързо. Нещо, което не бихте направили за някой обикновен човек.

Обаянието му е по-силно от истината за него

Ако сте чели книгата Банкрофт „Защо той прави това?“, вие може би сте забелязали, че на жени, живеещи с психопат или насилник никой не вярва.

„Той е толкова класен, добре възпитан, любезен и мил. Той не може да нанесе толкова много болка, така да унижава, така да властва, че да мами и да води двойствен живот. „

Фактът, че жената е под стрес, се разглежда като „повлекана“ или „как той я търпи“.

Чувствата ви ще казват „да“, и, за съжаление, те ще бъдат по-силни от разума.

Ако сте се влюбили в социално адаптиран психопат, вие непрекъснато ще сте в състояние на вътрешен конфликт, свързан с качеството на връзката ви. Напрегнато ще търсите в себе си причини за промени в настроението му, изблици на неконтролируем гняв, недоволство и критика, които не отслабват, каквото и да правите, и без значение колко сте се старали да му угодите.

Ужасът е, че понякога ще има дни, когато всичко ще бъде добре. И липсата на каквато и да е закономерност между добри и лоши дни ще ви съсипва. Вчера той ви е обидил, а днес е изпратил букет цветя. Утре ще ви унижава, вдругиден ще бъде много мек. След три дни ще ви гледа в очите със злоба. Той ще отрича и ще твърди, че нищо такова не е било- защото той така ви обича. Просто имате малък проблем с психиката – нещастно детство, лоша генетика, какво да правиш ..

Цитат на пострадала с нейно разрешение:

„Той беше толкова очарователен и остроумен, вървяхме по улицата и се смеехме. „Какъв прекрасен мъж!“ – помислих си аз. Първите четири или пет месеца, когато започнахме да живеем заедно, така ме прегръщаше, беше толкова внимателен. Една година по-късно аз започнах да чувствам, че той някак си се промени – стана безразличен, дори когато аз ридаех.

Той имаше странни изблици на гняв, когато правех нещо, което не му харесваше. Всички мои приятели смятаха, че е страхотен човек и стигнах до извода, че причината, поради която той се ядосва – е в мен. Три години по-късно, аз започнах да се чувствам така, сякаш живея с двама различни мъже – добър и зъл. Не можех да разбера кой е реален. Пред хората беше добър, като в началото. Когато се прибирахме у дома, аз отново ставах виновна. „

Ако сте чели книги за психологическо манипулиране, вие знаете, че емоционалните контрасти – това е една от техниките, които вадят човек от равновесие и го правят уязвим и безпомощен. Но никога няма да си помислите, че той го прави нарочно – да, той се държи не винаги логично, но пък така ви обича!

Типични думи на жертва на психопат:

„Когато ние общуваме със съседите – той е любезен и внимателен, подава ръка за да изляза от колата. Той е винаги добре облечен, и с него не се срамувам да се появя в компания. Той знае какво да каже и как да се държи. Но когато сме сами ми се струва, че този поток от недоволство и обиди никога няма да пресъхне. Аз работя много над себе си, така че да му се харесвам, но не зная какво толкова има в мен, което го дразни“.

Той ще покаже истинското си лице, когато сте емоционално, финансово или юридически зависими от него.

Психопатите обикновено започват да показват истинското си лице след първата или втората година от запознанството, когато жертвата вече е завладяна и подчинена.

През първата година виждате съвършен човек, който се харесва на всички, а втората и третата година ви е много е трудно да разберете защо всичко толкова се е променило.

Вие си мислите, че причината за проблемите е в във вас (а вашият жесток любим често ви говори за това – но само за да започнете да се усъвършенствате). Идеята за това, че маската на нормалността започва да пада, просто не ви идва на ум. А занижената самооценка на жената я прави още по-лесна плячка.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post