Защо не трябва да се прощава на всеки?

1313317903_games_infamous_2_026538_

“Прости и  ще ти олекне”, казва приятелката. “Обърни и другата буза” – знаете кой го казва. “Какво толкова се надуваш?” -пита партньорът, който преди един час е излял  гнева си върху вас и не смята да се извинява. И ние прощаваме, опитваме се да забравим. Но психологът Хариет Лернър е сигурна, че не е необходимо и дори е вредно да се прощава на всички.

Защо не трябва да се прощава на всички?

Във въздуха витае идеята, че трябва на всички и винаги да се  прощава. Тя се транслира с добри намерения, но всъщност е изключително вредна. Същността и е в това, че прошката е пътят към живот без горчивина и омраза. И ако не можете да простите на безскрупулен грубиян, вие сте духовно неразвит човек и ще се сблъскате със  сериозни емоционални и физически проблеми. Тези митове вредят сериозно на  хората.

Но има много начини да “пуснете” събитието и да придобиете покой, които нямат нищо общо с прошката. Ако наистина повярвате, че прошката, както и благодарността, е универсална изцеляваща емоция, започвате да разпространявате тази идея и дори започвате да притискате другите,  да прощават на онези, които са ги наранили.

Но все по-често се случва така, че вредителят не се извинява,  живее, сякаш нищо не се е случило, не изпитва угризения и  не признава грешката си.

– Това, което е направил баща ти, и как  е постъпил с теб, е останало в миналото. Не виждам причина да се връщаме в миналото и да разравяме стари обиди. Не можеш ли да му простиш и да живееш спокойно занапред?”-  пита майката вече порасналата  си дъщеря. Майката може да говори така  от добри подбуди. Но така тя рискува да превърне дъщеря си в постоянна жертва.

А какво е необходимо да чуе засегнатата страна?

За да бъде изцелен, обиденият трябва да чуе ясно потвърждение, че това, което е преживял, е ужасно

Хората, които продължават да злобеят и да изпитват горест,  не са способни на пряка и искрена оценка, след като са били предадени или изоставени.

Възможно е на детето или на възрастния, да са му казвали, че не е станало нищо лошо, че чувствата му и възприятията му са грешни, прекалени или ненормални. Може би дори са му казвали, че самият той е виновен за това, което се е случило, и че всичко това е в резултат на  неговото поведение.

За да бъде изцелен, засегнатият  човек трябва да чуе ясно потвърждение, че това, което е преживял е ужасно, че неговите чувства и възприятия имат смисъл.

Да му се предлага да прости на извършителя,  означава да бъде заставен да  чувства още по-голяма емоционална нестабилност. Той отново ще се почувства предаден. Това ще се случи, дори ако обидата или оскърблението са незначителни, а ако те са големи – още по-зле.

Думите “Какво толкова ще ти струва, ако му простиш?” са последното нещо, което обиденият или измаменият човек трябва да чуе. Защото този, който му е  сторил злина, не е направил нищо за да заслужи прошка. И в тази ситуация клишетата като “Опитваше се колкото е възможно”, “Каквото станало –  станало” или “Това се е случило преди 40 години” са абсолютно безполезни и дори вредни.

    Никой няма право да ви казва какво трябва да забравите и какво не

680x374_21_8971dc8abd543c84d54442356b32888a@690x380_0xc0a8392b_7157662281508936684

Единственото, което можете да кажете в тази ситуация е, че се надявате, че обиденият ще намери начин да се справи с тежестта на гнева и болката. Както обяснявам в книгата «Why Won’t You Apologize?»”: Няма да станете по-малко любящ  или пълноценен човек заради това,  че  не можете да простите или не искате да виждате някой.

Може би вие сте дори по-силен и по-смел човек, защото сте успели да преживеете злобата си, да оцелеете в гнева си и да продължите напред. И нещо, което е особено важно:  никой няма право да ви казва  какво трябва да забравите и какво не е: нито вашият терапевт, нито майка ви, нито свещеникът, нито министърът, нито учителят, нито експертът по отношения.

Автор: Хариет Лернер –  психолог, психотерапевт

Мразя те! До смърт те мразя!

Ние се мразим един друг с особена лекота: Мразим дебелите, кльощавите, пушещите, кърмещите. Всички. Мразим, като тихо се побъркваме. В театъра се играе спектакълът “Black & Simpson.” Главните герои са…

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One thought on “Защо не трябва да се прощава на всеки?

  1. Десислава Попова

    - Edit

    Впечатляващо – хем се изказва някаква хипотеза, която е доста конфронтираща и противоречива, за мен доста безпочвена, хем не е споделена като собствена гледна точка, а като тоталната истина, спусната от източника, проповед. И накрая завършва … име с титли – психолог, психотерапевт, което силно ме замисля върху стойността на моите такива….

Add Comment