ср. апр. 24th, 2024

4-те етапа на живота според известния психиатър Карл Юнг

юнг

Световноизвестният швейцарски психиатър Карл Юнг*  счита, че има четири архетипа или етапи, през които всеки човек минава през живота си. А вие  на какъв етап сте?

Етап на спортиста

През този период непрекъснато се грижите за това как изглеждате вие ​​и вашето тяло. Най-вероятно прекарвате много часове пред огледалото, за да се грижите за външния си вид. Най-важното за вас на този етап е как изглеждате.

Етап на воина

Когато сте на този етап, вашата основна задача е да се вдигнете и да победите. Искате да сте най-добрият, правите всичко възможно за  да постигнете най-добри резултати. На този етап просто мислите как да постигнете нещо повече от всеки друг.

Харесва ви да се сравнявате с другите хора и да се чувствате по-добре, отколкото те. Тъй като сте успели в много отношения, вие вероятно ще станете храбър войн.

Етап  на утвърждаване

В този период започвате да разбирате, че вашите постижения не са достатъчни и това ви прави нещастни. Защото сте започнали да си мислите, че не сте съвършени; започвате да търсите алтернативни начини   за да промените света и така да бъдете полезни.

Освен това, всичко, което имате, власт и пари, няма да има същата стойност както преди. Чувствате, че вече не сте свързани с тези неща, защото сега имате нещо повече в живота.

Въпреки това, вие  все още приемате тези неща и ще бъдете благодарни. Но  вие вече сте готови да ги споделите с другите. Спирате да бъдете егоист и започвате да помагате на другите хора. След като сте научили, че един човек дава, а  друг получава, преставате да бъдете егоист. Така  вие се опитвате да направите живота си по-добър, като помагате на другите.

Етап на духа

Това е последният етап от живота ви. На този етап осъзнавате, че нито един от горните етапи не определя кой сте вие като човек. Сега разбирате, че сте нещо повече от външния вид на вашето тяло, приятели, нация, вещи и т.н.

Накрая вие разбирате, че сте прекрасни и че имате духовно начало. Също така ще разберете, че този свят не е вашият дом и вие не сте този, за който се считате. В този момент можете да видите себе си от другата страна. Сега започвате да разбирате кои сте и да видите всичко в истински цветове.

източник: http://positivemed.com/2017/11/27/archetype/

*Карл Густав Юнг  е швейцарски психолог и психиатър от немски произход, ученик на Зигмунд Фройд.

Създава направление в психологията, наречено „аналитична психология“. Юнг изследва и пише за митология, религия, антропология, приказки, алхимия, сънища и др. Личността на Юнг е една от най-големите загадки на 20-ти век и буди големи противоречия.

Провъзгласяван от много като един от най-големите и дълбоки мислители не само на времето си, той е ненавиждан от други, отхвърлящи писанията му като наукоподобен мистицизъм и чиста фантазия. Последното се дължи най-вече на работата на Юнг с алхимични текстове и интереса му към Ведическите традиции на Изтока, астрологията и религиите.

Дори и най-големите опоненти на швейцареца обаче не могат да отхвърлят с лека ръка огромните му енциклопедични познания и интереси в областта на митовете, сънищата, философията, психологията, антропологията и изкуството, а също и ранния му принос в психиатрията.

 Юнг е една от най-влиятелните фигури в дълбинната и трансперсоналната психология, също така се радва на огромен интерес от страна на различни контракултурни движения, които ценят високо идеите му за колективното несъзнателно, архетиповете, сянката, индивидуацията и др.

Астрологична прогноза: Не само тези 3 зодиакални знаци ги очаква финансов успех през 2018 г.

В навечерието на Нова година всеки мечтае,  желае и, разбира се,  очаква големи промени в живота си, особено финансови. Ето кои са  3-те  зодиакални знаци, които ги очакват огромни финансови…

Тайните на астролозите: Най-важните години в живота на всеки Знак на Зодиака

Кога се случват най-важните промени в живота на знаците на зодиака? На каква възраст? И как те ги възприемат? Според астролозите,  за различните знаци на зодиака има години, в които…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post