сб. апр. 20th, 2024

Паулу Коелю: Четирите препятствия за постигането на вашите мечти

 Paulo-coelho1

1. Първото се състои в това, че на човек още от детството му се внушава, че това, което той най-много желае в живота, е просто невъзможно. С тази мисъл той расте и всяка година в душата му се трупат  все повече предразсъдъци и страхове, преизпълва се с чувство за вина.

2. Ако човек  все пак има смелостта да открие и извлече  мечтата си от дълбините на душата си, а не да се откаже от борбата за нейната реализация, го чака следващото изпитание: любовта. Той знае какво би искал да постигне или да изпита в живота, но се страхува, че ако изостави всичко и последва мечтата си, той ще причини болка и страдание на близките си.

 11

От всички четири, това препятствие  е най-коварното, защото то  като че ли е обвито в някакаква аура на святост – един вид отказ от радостта на творенето и плодовете на победата. Само когато човек осъзнае, че той е достоен за това, за което   се бори толкова страстно, той се превръща в инструмент в ръцете на Господа и той открива смисъла на престоя си тук, на Земята.

Децата се отказват от мечтите си, за да угодят на родителите си, родителите се отричат ​​от самия живот, за да угодят на децата си, болката и мъченията оправдават с  това, което трябва да носи само радост – любовта.

Ние твърдим, че нашите мечти са просто детински глупости, които не могат да бъдат реализирани, или че те се раждат само защото не знаем много за това, какво наистина е животът. Ние убиваме нашите мечти, защото се страхуваме да встъпим в Истинската Битка.

Първият признак, че сме започнали да убиваме мечтата си, е, когато изведнъж се окаже, че нямаме достатъчно време.

Вторият признак, че нашата мечта умира, е придобиването на опит. Преставаме да възприемаме живота като едно голямо приключение и започваме да мислим, че ще бъде мъдро, справедливо и правилно от наша страна,  да не изискваме твърде много от живота.

Когато се опитваме да излезем отвъд стените на всекидневното ни рутинно съществуване, до нас достига миризмата на прах и пот, ние виждаме  жадните очи на войниците, чуваме трясъка на счупени копия,  чувстваме горчивината на поражението. Но не ни е дадено да разбираме радостта, великата радост, която изпълва сърцата на всички, които се борят. Защото за тях не е важно дали печелят или губят – а само че водят Истинска Битка.

И накрая, третият признак на изгубената мечта – това  е умиротворението. Животът е като неделна вечер: ние не изискваме много от живота, но и почти нищо не жертваме.

Ние започваме да се смятаме за възрастни, зрели хора, които вярват, че най-накрая са се отървали от детските мечти, от младежките фантазии,  и се стремим само, както се казва, към успех в работата и личния живот. И се изненадваме,  когато нашите връстници изведнъж заявят, че се нуждаят от нещо повече в живота. Всъщност, дълбоко в себе си,  се досещаме, че всичко това се случва с нас, защото отказвахме да се борим за мечтата си – отказахме да се присъединим към Истинската Битка.

Когато се отказваме от мечтата си и се умиротворяваме … тогава навлизаме в  кратък период на спокойния живот. Но тогава мъртвите мечти започват да се разлагат и да тлеят вътре в нас, отравяйки цялото ни съществуване.

В началото ставеме жестоки с близките хора, а  и след това и със самите себе си. Тогава хората развиват умствени и физически заболявания. Нашата страхливост ни води само до онова, което се опитахме да избегнем, отказвайки да се борим – към разочарование и поражение.

И тогава, един ден смрадта  на гниещи мечти става просто непоносима, започваме да се задушаваме и да желаем смъртта. Смърт, която ще ни освободи от нашата самоувереност, от нашите дела и от убийствената тишина на неделните вечери.

Паулу Коелю

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post