чт. мар. 28th, 2024

„Вашите страдания са предизвикани от вашата съпротива срещу това, което съществува“

60951204cb5d501d43398faa3d59339aБуда казва: „Вашите страдания са предизвикани  от вашата съпротива срещу това, което съществува“. Помислете за това за минута …

Понякога в живота на всеки от нас възникват трудни ситуации, с които е  много трудно да се справим. Някои се опитват да преодолеят проблемите, други се адаптират, а другите се самозатварят и депресират.

Вероятно ще ви бъде интересно да узнаете, че всякакви промени – това е взаимодействие между положителни и негативни периоди в живота, които закаляват  нашия характер и съзнание, пречиствайки нашите желания. Ето защо е важно да приемем ситуацията и да  преминем през нея с достойнство и благородство. В края на краищата постигането на целта е готовност за промени в живота.

1. Каквото, такова?

Буда казва: „Вашите страдания са предизвикани  от вашата съпротива срещу това, което е“. Помислете върху  това за минута … То  означава, че страдание е възможно само тогава,  когато отказваме да приемем   случващото се с нас. Ако можете да промените нещо, предприемете действия. Но ако промените  са невъзможни, тогава имате две възможности: да приемете ситуацията и да се освободите от негативното или дълго  и страстно да страдате.

 43

Знам, понякога е трудно да се повярва в това. Но   е истина. Обикновено, когато погледнете назад към живота си, разбирате, че   добрите неща са се случвали, след като нещо не се е получило. Може би работата, на която не ви взеха, би ви отделила от семейството за разлика от тази, което получихте след това. Просто вярвайте, че всичко се случва точно както трябва.

6. Ценете настоящия момент.

Той никога няма да настъпи отново. Във всеки момент от живота има нещо ценно, не го оставяйте да отминава. Скоро всичко ще стане спомен. Може би един ден ще поискате дори и тези моменти, които сега не ви изглеждат щастливи.

7. Освободете желанията си.

Повечето хора живеят със „завързан ум“. Това означава, че те придават голямо значение на своите желания и ако не  получат замисленото, тогава техните емоции стават негативни. Вместо това опитайте да практикувате „обособен ум“: ако искате нещо, вие ще бъдете щастливи, независимо дали получавате това, което искате или не искате. Емоциите ви в това състояние остават неутрални или положителни.

8. Разберете страховете си и им бъдете благодарни.

Страхът може да бъде отличен учител. Преодоляването на страха често ви кара да се приближавате до победата. Например, когато бях в колежа, се боях да говоря публично. Затова сега ми се струва смешно, че не само говоря пред от група хора всеки ден, като учител, но също така преподавам изкуството на публичното говорене. За да се преодолее страхът, е необходима само практика. Страхът е само илюзия.

9. Оставете се да изпитате радост.

Вярвате или не, знам твърде много хора, които не си позволяват да се забавляват. Те дори не знаят как да бъдат щастливи. Някои от тях са толкова зависими от техните проблеми и вътрешен хаос, че нямат представа кои биха били те, без всичко това. Така че опитайте се да си позволите да бъдете щастливи. Нека да бъде малък момент, но е важно да се съсредоточим  върху радостите, а не върху трудностите.

10. Не се сравнявайте с другите.

Но ако сравнявате, то само тези, които са по-зле от вас. Безработен? Бъдете благодарни поне за това, че получаване обезщетения за безработица. Повечето от хората в света живеят в крайна бедност. Не изглеждате като Анджелина Джоли? Всъщност много малко изглеждат като нея. А вие, вероятно, сте много по-привлекателни от мнозинството. Концентрирайте се върху това.

mirror-venus

Къде душата крие страданията си? 7 класически психосоматични заболявания

Кое всъщност е най-важното:  ако  е невъзможно да се промени ситуацията, променете отношението си към нея! “Болест на нервна почва” – така  ние обикновено наричаме психосоматичните разстройства. Името на тези…

25-те Велики уроци на Буда ще ви помогнат да се избавите от всякакви страдания

Буда е легендарният основател на будизма в Индия. В проповедите му няма нищо, което би било в противоречие с основите на вътрешната  хармония на всички други религиозни и философски течения.…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post