чт. апр. 18th, 2024

Без любов жените … просто стават тлъсти

811_contentМного често наднорменото тегло не ни дава сигнал за сериозни здравословни проблеми, а за проблеми в отношенията или за твърде много забрани в живота.

Могат  ли неудовлетворените потребности да причинят затлъстяване?

Много често наднорменото тегло не ни дава сигнал за сериозни здравословни проблеми, а за проблеми в отношенията или за твърде много забрани в живота. Те причиняват нощни нападения на хладилника и ядене на сладки, мазни и пушени храни в промишлени мащаби. Храната става „заместител“ на любовта.

Ето защо, въпреки всички усилия, много малко хора успяват да отслабнат, а след това отново набират килограми, ако психологическите проблеми остават нерешени.

Причина 1. Блокирана потребност от любов

Ако в отношенията с любимия не  всичко върви добре, а вие повече мълчите и плачете във възглавницата от недоизказаност, очаквайки партньора да чете вашите мисли и желания, причината за нощните нападения на хладилника е ясна. Много по-безопасно е да се промъкнем в хладилника, особено през нощта, когато никой не вижда какво правим, отколкото да съберем смелост и да рискуваме да променим нещо  във връзката. За да се справим с това ни пречи страхът от отхвърляне, използване, стари обиди, навици и установени възгледи за живота.

Причина 2: Блокирана  нужда от признаване

Можете да „оставите“ собствените си желания на заден план и да слушате само мъжа, адаптирайки се към неговите желания и нужди: късна вечеря за любимия човек, секс, само когато той иска. „Всичко за теб, мили,  без значение е, че не ме забелязваш!“ Подобна готовност за саможертва има тежки последици: с труд  задържате сълзите си, „забравяте“ за себе си –  блокирате нуждата от внимание, близост или се втурвате в друга крайност: кавги,  истерии, скандали без конструктивни решения – резултатът от тези действия е много сходен: ние зацикляме на собствената си „незначителност“.

Причина номер 3. Seксуална дисхармония

Една от причините за появата на наднормено тегло може да се счита и… сексът. Ако сексът за вас е задължение, тогава ще нараствате на килограми  бавно, обикновено по 2-3 килограма на година, превръщайки се в жена, която няма да бъде интересна за съпруга си. Ако, напротив, имате нужда от секс, но той липсва, тогава отново можете да качвате килограми. Един възбуден мъж в тази ситуация ще предпочете да се заеме с „ръкоделие“, а  жената най-вероятно ще изяде нещо вкусно.

Какво трябва да направя?

1. Първо, опитайте се да поговорите сама със себе си за своите чувства – това е единствената печеливша възможност. Задайте си сама въпроси от вида: – Гневна ли съм, притеснена ли съм. Осъзнайте ги, легализирайте. Това е по-трудно от поредния шоколад, но това не оказва влияние върху талията.

2. Започнете да слушате не само желанията си, но и чувствата си. Не мълчи, говорете с партньора си за чувствата си и в интимна атмосфера.

3. Научете как да се грижите един за друг  равностойно.

4. Не забравяйте, че вашите мисли не могат да бъдат прочетени. Мълчанието в отношенията води до чувство на възмущение и гняв.

5. Преосмислете отношението си към секска – той трябва да се превърне от задължение в удоволствиео.

Забрани и наднормено тегло

Ако има твърде много забрани и страхове в живота ви, ако постоянно се контролирате заради страх от отхвърляне от другия човек, храната става средство да забравим за дисциплина, контрол и ангажименти.

Какво можем да направим за себе си в живота си просто така? Има какво. В храната си позволяваме всички тези „безопасни“ начини да се наслаждавате – неконтролирани и неограничени. Детската част на душата разбира – можете да бъдете капризни и да се глезите! А във връзката ние не си позволяваме такова нещо.

Когато човек се стреми да бъде съвършен,  опитва се да изпълни високи стандарти и изисквания, храната понякога се превръща в единствен изход.

Решението е просто и сложно в същото време: да си позволите да бъдете различна от идеала, и да говорите с тялото си,  обещайте му, че по-нежно и внимателно ще се отнасяте с него.

Три полезни упражнения:

«Списък на удоволствията»

Помислете и направете списък на всичко, което в живота ви  дава удоволствие на вас и вашето тяло, с изключение на храната. След това прилагайте тези знания на практика. Може да се окаже, че ви харесва масаж, баня с аромати, маски, контрастен душ или нещо друго.

„Ще го изям след 7 минути“

Веднага щом разберете, че се насочвате към кухнята, макар че изобщо няма да ядете, започнете това упражнение. Вместо да отваряте хладилника, кажете на себе си „Ще го изям след 7 минути“ и след това веднага съставете  списък с неща, които трябва да направите за това време. Желанието да  ядете може да изчезне, докато сте заети с тези неща.

„Унищожаваме спусковия механизъм“

Осзнайте какви събития „стартират“ и водят до кулминация болезнената връзка с храната: ПМС,  липса на сън, обиди и т.н.

Опитайте се да ги избягвате или да се отвличате от тях в бъдеще. Ако се окаже, че всички те са някак си са свързани с партньора, му напишете писмо. Изразете всичко, което мислите, без цензура, без колебания в изразяването.

Не бързайте да скъсате текста на малки парчета! Вместо това си представете  себе си на мястото на партньора и се опитайте да отговорите на претенциите. Това ще помогне за облекчаване на напрежението и разбиране на ситуацията. И чак после скъсайте хартията.

esotericblog

© 2018   nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

Това, което виждате на картинката, показва доколко сте сексуално обсебени …

Наистина трябва да погледнете внимателно, за да видите това. Но на тази илюстрация всъщност са показани две различни неща. Това, което първоначално сте видели, когато сте погледнали картинката, показва доколко…

© 2018    nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post